POTVRDA NAJVEĆEM REGIONALNOM PROIZVOĐAČU

Zapovjedništvo američkih specijalaca kupilo slovenski stealth izviđač

22.06.2020 u 21:36

Bionic
Reading

Američko zapovjedništvo za specijalne operacije (SOCOM) kupilo je slovenski avion Pipistrel Surveyor SW 121 kojeg će koristiti za dugotrajne izviđačke misije, ali i Pipistrelove bespilotne sustave kao dio programa ukupne vrijednosti 63 milijuna dolara

Kako javlja Aviationweek, američki specijalci će koristiti avion koji se proizvodi u slovenskoj Ajdovščini putem kompanije koja pruiža usluge SOCOM-u, a riječ je o zrakoplovu kojeg je NASA prije 13 godina nagradila u okviru natjecanja Personal Air Vehicle.

Avion Surveyor SW 121 je jedina letjelica u klasi laganih sportskih zrakoplova (SC-LSA) koji je od Europske agencije za zrakoplovnu sigunrost (EASA) dobio certifikat za vizualano letenje u noćnim uvjetima (VFR). Prema pisanju uglednog portala Tango Six, avion namijenjen zapovjedništvu američkih specijalaca opremljen je različitim paketima senzora koji uključuju optoelektronske i infracrvene radare is enzore za prikupljanje obavještajnih podataka putem presretanja signala.

Pipistrel Surveyor SW 121 Izvor: Društvene mreže / Autor: Pipistrel Aircraft Michael Coates

Iako je opremelj motorom Rotax 912, Surveyor je originalno konstruiran kao jedrilica i zbog toga ima mogućnost zračnog jedrenja s isključenim motorom čime će se moći nečujno približiti objektu izviđanja. Uz to, avion ima smanjeni radarski avion, dok njegova mala potrošnja goriva osigurava letenje na velikim visinama i veliki dolet. Avion je, pak, čvrste konstrukcije napravljene od kompozitnih materijala, dok ga visoko postavljeno krilo čini idealnom platformom za izviđanje i promatranje.

Pored Surveyora, američki SOCOM je od slovenskog proizvođača nabavio Pipistrelove bespilotne letjelice koje koriste senzore za prikupljanje video-signala i obavještajnih podataka putem presretanja signala na misijama koje traju do 30 sati, a izvode se na visini od devet kilometara. Pipistrel je nakon objave o potpisanom ugovoru naglasio da se SOCOM odlučio za kupnju nakon sedam godina tajnog ispitivanja.

Pipistrel Virus Surveyor Izvor: Društvene mreže / Autor: Darryl Zubot

Osnivač i vlasnik Pipistrela Ivo Boscarol je u izjavi za slovensku agenciju STA naglasio da je američka vojna zrakoplova industrija najveći izvoznik u svijetu, ali da je zbog specijalnih letjelica primorana kupovati u malenoj Ajdovščini jer nisu u mogućnosti napraviti tako dobre avione po pristupačoj cijeni.

Boscarol je potvrdio da su isporuke SOCOM-u dio višemilijunskih ugovora, ali je za iznose napomenuo da su poslovna tajna. Prvi čovjek Pipistrela je otkrio da za Surveyor postoji interes u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji te da je raditi za američku vojsku dokaz rada po najvišim standardima. Inače, Pipistrel je prodao oko 200 primjeraka Surveyora indijskoj vojsci i mornarici koja ga koristi za obuku i izviđanja.