DOVRŠETAK PREGOVORA

Započeo sastanak Barroso - Kosor

07.04.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak je u Zagrebu započeo razgovore s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, na početku svoje turneje po regiji, a očekuje se da bi mogao dati potporu daljnjim hrvatskim naporima prema zaključenju pristupnih pregovora s Europskom unijom

Uoči posjeta Zagrebu, Barroso je kazao kako zemlje jugoistočne Europe pripadaju Europskoj uniji, te izrazio uvjerenost da će EU uskoro primiti Hrvatsku kao 28. državu članicu EU-a.

Također je naglasio kako mu je cilj u okviru turneje tijekom koje će posjetiti i Sarajevo, Podgoricu i Skoplje "potaknuti sve zemlje da provode preostale reforme sa svježom energijom kako bi ubrzale svoj napredak na putu u EU", istaknuvši kako je "sada vrijeme za rezultate".

Premijerka Kosor u srijedu je ponovila kako hrvatski cilj ostaje dovršenje pregovora do kraja lipnja, istaknuvši da je taj cilj dohvatljiv.

Nakon sastanka, u nazočnosti Barrosa i premijerke Kosor potpisat će se sporazum o financiranju između vlade RH i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.

Tijekom dana predsjednik Europske komisije, uz kojega je u Zagreb doputovao i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, trebao bi se sastati i s predsjednikom države Ivom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Barroso će se nakon sastanka s Bebićem obratiti i zastupnicima Hrvatskog sabora te se sastati s predstavnicima civilnog društva.

Hrvatski je prioritet zaključenje pregovora do lipnja, odnosno na posljednjoj pristupnoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja. Budimpešta je također završetak hrvatskih pregovora uvrstila među svoje prioritete te smatra da bi time cijela politika proširenja Europske unije dobila na vjerodostojnosti.