kontroverze

Započeo remont vojnih helikoptera, a Rusi još uvijek nemaju certifikate za taj posao

28.02.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Kontroverze oko remonta transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) se nastavljaju. Nakon što je Ministarstvo obrane (MORH) tri mjeseca skrivalo informaciju da je posao težak 207 milijuna kuna dodijeljen tvrtki Ruski helikopteri tportal je dobio potvrdu da ta tvrtka još uvijek nema potreban certifikat za obavljanje tog remonta

Bez obzira na nedostatak certifikata, ruski su stručnjaci iz remontnog zavoda 810. ARZ stigli u Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici te su prvi radovi u sklopu remonta već počeli. Riječ je o remontu deset hrvatskih helikoptera Mi-171Sh, koje je Hrvatska 2007. godine dobila od Rusije u sklopu rješavanja klirinškog duga Rusije prema bivšem SFRJ-u, a kojima su istekli desetogodišnji resursi te im je potreban kapitalni remont.

Informaciju da Rusi nemaju certifikat za tu vrstu remonta prvi je donio stručni vojni portal defender.hr, a tportal je tragom te informacije poslao upit u MORH. Iako smo ih pitali je li tvrtka Ruski helikopteri pružila vjerodostojne dokaze da posjeduje potrebne certifikate za obavljanje remonta na tom tipu helikoptera te znaju li u MORH-u jesu li Rusi ikada radili remont na tom tipu, iz Ministarstva su nam odgovorili sljedeće:

'Izabran je najbolji inozemni partner, sukladno tehničkim zahtjevima, koji jedini posjeduje potrebnu remontnu dokumentaciju i certifikate te je ujedno proizvođač helikoptera. Zavod 810. ARZ posjeduje remontnu dokumentaciju potrebnu za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š (i to isključivo za hrvatski Mi-171Sh), a koja je izrađena u Ulan-Udenskom zrakoplovnom zavodu (proizvođaču helikoptera Mi-171Š) i odobrena od konstruktorskog zavoda AO MVZ M.L.Milja, Moskva. Zavod 810. ARZ ima certifikat sukladnosti sustava kvalitete za helikopter Mi-171Sh te obučeno i certificirano zrakoplovno tehničko osoblje za provedbu remonta helikoptera Mi-171Š. Kako je helikopter Mi-171Š vojni helikopter (za razliku od Mi-171), krovna organizacija Russian Helicopters je odredila 810. ARZ za remont navedenih helikoptera', piše u odgovoru Ministarstva obrane.

  • +19
Helikopter Mi-171Sh Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Iz odgovora Ministarstva obrane, u kojem nije odgovoreno na konkretna pitanja, proizlazi da ruski zavod ima 'certifikat sukladnosti sustava kvalitete za helikopter Mi-171Sh', no da nema onaj potreban za obavljanje kapitalnog remonta, kao i da u Ministarstvu ne znaju jesu li Rusi ikada obavili remont na takvom tipu helikoptera.

>>> Ministarstvo obrane tri mjeseca skrivalo informaciju o remontu helikoptera teškom 207 milijuna kuna

Uvidom na službenu stranicu ruskog zavoda 810. ARZ, na kojoj ponosno predstavljaju dozvole i certifikate koje posjeduju, ustanovili smo da taj zavod ima certifikate za starije tipove ovog helikoptera koji nosi oznaku Mi-8 te za civilnu verziju novijeg Mi-171. No za tip helikoptera koji koristi HRZ, a riječ je o Mi-171Sh (Sh je oznaka da je riječ o vojnoj inačici), zavod nema potreban certifikat za obavljanje kapitalnog remonta. S obzirom da se takav certifikat dobiva, među ostalim, kada se napravi prvi remont na tom tipu helikoptera, jasno je da u ruskom zavodu nikada nisu radili remont na helikopterima Mi-171Sh.

Certifikati ruskog remontnog zavoda 810. ARZ Izvor: 810. ARZ / Autor: 810. ARZ

Prema neslužbenim informacijama, u ugovoru s Rusima stoji da su obavezni dostaviti certifikat do 31. svibnja, pa se špekulira da će iskoristiti svoj rad na prva dva hrvatska helikoptera kao temelj za dobivanje tog certifikata. U MORH-u to ne smatraju spornim, ali na cijeli posao s Rusima primjedbe imaju zaposlenici velikogoričkog ZTC-a, a neslužbeno doznajemo kako neke od navoda provjeravaju Vojna sigurnosno-obavještajna agencija te MUP.