RTV PRISTOJBU IMAŠ, A PROGRAMA NEMAŠ

Zapadna Istra i dalje bez prijema hrvatskih TV programa

televizija

televizija

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal.hr

Smetnje, koje onemogućavaju prijem hrvatskih televizijskih programa u zapadnoj Istri, traju i dalje. Iako je s prelaskom na digitalnu televiziju obećan kvalitetniji prijem, dobar dio Istre je već sedam dana bez domaćih programa, a kada će biti riješen problem uzrokovan 'upadom' jačih talijanskih odašiljača u frekvencijsko područje preko kojeg se prenosi digitalni signal domaćih TV postaja, još se ne zna

Naime, od Italije je službeno, ali i neformalnim putem, zatraženo da smanji snagu odašiljača svojih TV postaja, jer se naši programi emitiraju na 28. i 53. kanalu UHF frekvencijskog područja, a koje su od 9. prosinca mimo međunarodnih sporazuma i dogovora postignutih u Genevi 2006. zauzeli nelegalni talijanski odašiljači.


Od talijanske strane se  očekuje da bude fer i sama 'pozove na red' prekršitelje međunarodnih sporazuma, a ukoliko se to ne dogodi, preostaje tužba. Naime, kako se neslužbeno doznaje, eventualno postavljanje jačih odašiljača na Učku ne bi riješilo problem jer se frekvencije 'ponavljaju', to jest istu frekvenciju koja se koristi za Istru ima i područje oko Dubrovnika, pa bi 'podizanje' snage odašiljača bez mijenjanja antenskog sustava 'zagušilo' talijanske postaje, ali bi štetilo digitalnom prijenosu u Dalmaciji.

U tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. vele da problemi u prijemu signala nisu uzrokovani njihovom krivnjom te mole građane za razumijevanje.

'Vezano uz značajne smetnje u prijemu signala digitalne televizije mreža MUX A, MUX B i MUX D, uzrokovane nelegalnim digitalnim talijanskim odašiljačima, a koje su se pojavile 9. prosinca i koje još uvijek traju, OiV izražava osobito negodovanje jer je kao mrežni operator investirao značajna sredstva i izgradio navedene mreže digitalne televizije sukladno dobivenim dozvolama, svim važećim regulatornim propisima i međunarodnim sporazumima, uključujući i sporazum iz Geneve 2006', priopćila je glasnogovornica Nevenka Artić Banovec. Dodaje da očekuju od HAKOM-a, kao regulatorne agencije, 'da žurno poduzme odgovarajuće mjere da bi se uklonile navedene smetnje i osigurao nesmetan prijem hrvatskih televizijskih programa'.

Kako su stanovnici zapadne Istre već tjedan dana bez prijema hrvatskih programa, a problem će očito potrajati još neko vrijeme, postavlja se pitanje štiti li Zakon o potrošačima građane i u ovom slučaju – jer mjesečna RTV pristojba je obavezna, a prijem HRT-ovih programa, kao ni RTL-a ni Nove, i dalje nemaju.

'Nažalost, RTV pristojba se mora plaćati, vidjeli vi to ili ne, jer je zakonska obaveza', pojasnio je Vladimir Ivančević, predsjednik pulske udruge Potrošač. Istranima tako ostaje samo da se naoružaju strpljenjem ili pak naruče MAXtv ili satelitski program, uz dodatno plaćanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi