PROMETNA NESREĆA U MAĐARSKOJ

Zanimljiva rasprava na suđenju Čačiću

Bionic
Reading

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik hrvatske vlade, došao je jutros na županijski sud u mađarskom Kapošvaru gdje mu se sudi za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe. Očekuje se vrlo zanimljiva rasprava zbog rezultata novog prometnog vještačenja po kojem je Čačić vozio 135 km/h, što je 10 do 15 kilometara na sat manje nego što se tvrdilo na prošlom ročištu

Čačić se na drugom ročištu pojavio nešto prije devet sati u pratnji svog mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika. Čačić je obavijestio sud da je postao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Očevidac događaja, Balazs Takacs je ispričao, kako prenosi Večernji list, kako su, kad se nesreća dogodila, dolazili iz suprotnog smjera. 'Hitna i policija bile su tamo, stradali su već odvezeni. Bilo je hladno', kazao je.

Vatrogasac Sappanos, koji je kliještima rezao Škodu dok su unesrećeni bili u automobilu, rekao je da je rezao pojaseve. Na pitanje sutkinje je li siguran u to što govori budući da se na fotografijama ne vidi, rekao je kako se ne sjeća jesu li uopće bili vezani. 'Davno je to bilo', pojasnio.
Rekao je kako je vrijeme bilo kišovito, oblačno, sklisko, ali da nije bilo magle.

Treći svjedok Viktor Noviczky, vatrogasac iz Nagykanizse, također je govorio o vremenskim prilikama. Istaknuo je da je padala kiša i kako nije bilo sklisko, a maglu nije spominjao.

Istaknuo je da su se Chrysleru otvorili zračni jastuci. Ne sjeća se je li Škoda imala upaljena svjetla. Zaključio je kako je Škoda bila u tehnički dobrom stanju.

Policajac Gyozo Sifter rekao je da su vrijeme i vidljivost bili dobri. O svjetlima nije govorio. Na pitanje Čačićeva odvjetnika zašto u zapisniku nije naveo ništa o svjetlima i vremenskim prilikama, policajac je rekao da se ne sjeća.

Policajac iz Nagykanizse, Sandor Borsos je rekao kako su svjetla na Škodi bila uključena i da ih je on ugasio. Policajac Borsos još je ispričao, piše Novi list, da je Čačić osobno izvukao lakše ozlijeđenu i svjesnu vozačicu iz automobila.

Do konca današnje rasprave sud će ispitari i prometne vještake koji su, na traženje suda, napravili novo vještačenje.

Iz izvora bliskih procesu, tportal saznaje da je nalaz sudskog vještaka, koji će danas biti prezentiran na sudu, pozitivan po Čačića, odnosno da potvrđuje njegove navode.

U trenutku nesreće na autocesti Nagykaniza – Budimpešta Čačić je svojim Chryslerom 300C udario u Škodu Fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak. U automobilu je bila s 81-godišnjom majkom Imrene Antal i 60-godišnjim suprugom Gyorgyjem Liptakom, koji su umrli od teških ozljeda. Osim prevelike brzine, u vještačenju stoji da je za nesreću kriva i zakašnjela reakcija vozača.

Njegov hrvatski odvjetnik Čedo Prodanović, koji zbog zdravstvenih razloga danas nije u Kapošvaru, ranije je izjavio kako ne očekuje da će suđenje danas biti dovršeno te da bi do izricanja pravomoćne presude trebalo održati barem još jednu raspravu.

Nakon što mu je na prvom pojavljivanju pred sudom pročitana optužnica Čačić je rekao da ljudski osjeća odgovornost i žaljenje, ali optužbe nisu utemeljene jer nije vozio prebrzo, a i vidljivost je bila loša.

Prije nego što je preuzeo dužnost prvog potpredsjednika vlade, Čačić je izjavljivao da će se povući iz političkog života ako ga osude na bezuvjetnu kaznu. Mnogi pravni stručnjaci procjenjuju da će Čačić zbog niza olakotnih okolnosti ipak biti osuđen uvjetno.