zenon pogorelić

Zamjenik ravnatelja splitske bolnice o preminulom Kanađaninu: Nismo primjetili greške

12.05.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a Zenon Pogorelić u petak je poslijepodne izjavio da preliminarnim pregledom medicinske dokumentacije nisu pronađene pogreške u postupku prema kanadskom državljaninu koji je u toj bolnici umro u četvrak ujutro

"Jutros smo imali sastanak multidisciplinarnog tima liječnika i pregledali smo svu medicinsku dokumentaciju i nismo našli značajniju pogrešku", rekao je Pogorelić.

Na novinarku opasku kako je rekao, da nije pronađena "značajnija greška" i upit znači li to da je ipak bilo nekih grešaka on je uzvratio: "Nismo primijetili greške."

Pogorelić je rekao da će se obdukcijom utvrditi uzrok smrti, podsjetivši kako se pokojnikova supruga na početku protivila obdukciji, ali ju je kasnije prihvatila jer se po hrvatskom zakonu mora ona mora obaviti za sve pacijente koji umru u bolnici.

"Bolesnik je dva mjeseca prije nego što je došao u Hrvatsku otpušten zbog istih problema iz bolnice u Londonu i odlučio je putovati. Došao je u Hrvatsku i dva puta je boravio u KBC Split gdje je multidisciplinarno pregledan - pregledali su ga pulmolog, hematolog i kirurg te je napravljena brojna slikovna dijagnostika, ali nije pronađen nikakav uzrok nekog stanja koji bi doveo do naglog smrtnog ishoda bolesnika", rekao je Pogorelić. Dodao je da se stanje tog kanadskog državljanina pogoršalo 10. svibnja.

Po njegovim riječima u medijima se pojavila netočna informacija da osoblje Klinike za plućne bolesti nije željelo otpustiti bolesnika u prošli petak zato što je bio vikend.

"Istina je kako se pregovaralo s njegovim osiguravajućim društvom da ga se otpusti, ali uvjet za to bilo je da u avionu ima medicinsku pratnju na kojoj smo mi inzistirali. S obzirom da taj uvjet nije bio ispunjen to je jedini razlog zašto je ostao u KBC Split", objasnio je Pogorelić.

Potvrdio je kako je bolesnik pao u WC-u u bolnici i imao lakši prijelom noge, ali to nije zahtijevalo operacijske radnje.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Pogorelić je odbacio primjedbe pokojnikove supruge da se prema njemu u splitskoj bolnici nije postupilo blagovremeno. On je također rekao da ne može nagađati o uzrocima smrti dok za dva, tri dana ne bude završena obdukcija, te dok povjerenstvo za unutarnji nadzor ne završi svoj posao.

Pogorelić je također rekao da je splitski KBC u kontaktu s kanadskim Veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u petak žurno očitovanje KBC-a Split zbog smrti kanadskog državljanina (69), koji je u četvrtak ujutro umro na Jedinici intenzivnog liječenja. Zdravstvena inspekcija ministarstva jutros je zaprimila obavijest o preminulom pacijentu u KBC-u Split te je ministarstvo zatražilo očitovanje bolnice na temelju kojega će zdravstvena inspekcija poduzeti daljnje korake.