VELIKI PROJEKTI

Žalac potpisala sa Švicarcima ugovore vrijedne 335,5 milijuna kuna

27.03.2018 u 16:29

Bionic
Reading

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u utorak deset ugovora o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s predstavnicima niza institucija uključenih u sustav provedbe navedenog programa, ukupne vrijednosti 335,5 milijuna kuna

Navedena sredstva ulažu se u tri infrastrukturna projekta vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara u Gradu Delnice te općinama Fužine i Brod Moravica, zatim razminiranje 1,7 milijuna metara kvadratnih minski zahvaćenog područja Kotar šume kod Petrinje, projekte na području modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja, projekt podrške malim i srednjim poduzetnicima usmjerenim na istraživanje i razvoj te u nevladinom sektoru.

Provedba projekata omogućit će daljnji napredak u područjima zaštite okoliša i infrastrukture, razminiranja i društveno-gospodarske integracije, obrazovanja i istraživanja te aktivnosti nevladinog sektora, ističe u priopćenju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Švicarski doprinos je 282,3 milijuna kuna, a ugovori su rezultat intenzivnog rada Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Nacionalne koordinacijske jedinice te niza institucija koje se nalaze u sustavu provedbe Švicarsko-hrvatskog mehanizma.

Ministrica Gabrijela Žalac predstavila rezultate povlačenja iz EU fondova u 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

"Povrh financijske vrijednosti i društvene koristi ovih projekata, želim posebno istaknuti i dodatnu vrijednost Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a to je upravo partnerstvo, odnosno jačanje bilateralne suradnje s našim prijateljima koje imamo u švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj", naglasila je ministrica Žalac.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.