kaskamo tri godine

Ministrica Žalac odbacila medijske navode da koči projekte EU-a

08.12.2017 u 14:05

Bionic
Reading

Ministrica regionalnog razvoja i eu fondova Gabrijela Žalac odbacila je u petak navode Jutarnjeg lista da koči projekte EU-a te da primjenjuje stože kriterije nego Europska komisija pa kažnjava državne tvrtke

'Apriori odbacujem napise u Jutarnjem listu', rekla je ministrica Žalac u Šibeniku gdje se nalazi na sastanku Vlade s predstavnicima lokalne i područne samouprave.

Istaknula je kako ona kao čelnica upravljačkog tijela za operativni program Konkurentnost i kohezija mora voditi računa o svemu onome što je Hrvatskoj propisala Europska komisija.

'Što se tiče pravila, meni je apsurdno da se ne govori o tome kako neka javna i državna poduzeća ne poštuju zakone o javnoj nabavi. Mi smo zaista pomogli u suradnji s Ministarstvom prometa i to oni isto tako jako dobro znaju', rekla je.

Ja neću dozvoliti, dodala je, da svatko radi što god hoće u Republici Hrvatskoj, nego ćemo se svi držati pravila i načela da se sredstva europskih fondova iskoriste kako treba. 

  • +3
Gabrijela Žalac Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Upitana o iskorištavanju eu fondova, ministrica Žalac je rekla da je, što se tiče regionalne i lokalne razine, iznimno zadovoljna, posebice glede projekata jer oni prijavljuju tri puta više projekata. 

'To veseli jer ljudi na terenu dobro koriste sredstva, posebice što prijavljuju više od onoga što imamo dostupno i to sve govori o tome koliko naši župani, gradonačelnici, načelnici vrijedno i marljivo rade', ocijenila je.

Nezadovoljna je, kaže ministrica, zbog kašnjenja. 

'Sigurno je da kasnimo praktički tri godine u provedbi. Imamo situaciju kašnjenja oko ovjerenih sredstava i tu smo na nekakvih devet posto. Šo se tiče plaćenih sredstava, mada i tu imamo veliki rast, i to sve ide jako sporo jer su kasnili i natječaji. I tu očekujemo značajne pomake i od svih resora i od svih institucija koje trebaju raditi svoj posao što se tiče EU fondova', rekla je ministrica Žalac.