slučaj peškera

Zakuhalo oko megaprojekta u Makarskoj: Na jednoj strani SDP i arhitekti, na drugoj HDZ i Plenkovićev ujak

15.01.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Najveći javni projekt u povijesti Makarske, uređenje vrijednog predjela Peškere kao pojasa koji se nalazi točno između centra grada i znamenite gradske plaže, uskoro započinje realizacijom prve faze: uređenjem velikog parka, popločenjem staza i izgradnjom brojnih rekreacijskih sadržaja - najavio je za tportal gradonačelnik Makarske Zoran Paunović (SDP), objasnivši da je za tu investiciju u proračunu predviđen iznos od pet milijuna eura. Istovremeno lokalni HDZ-ovci na sve načine, pa i preko Sabora, nastoje opstruirati ovaj projekt

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Makarske HDZ je najavio da će uputiti prijavu Državnom odvjetništvu, ali i zatražiti od Vlade da se preispita odluka o darovanju državnog zemljišta na Peškeri Gradu Makarskoj jer se navodno krše odredbe ugovora. U njemu, naime, stoji da se darovanom prostoru ne smije mijenjati namjena, a HDZ-ovci tvrde da se to čini jer će na Peškeri, između ostalog, biti izgrađena javna garaža s dvjestotinjak mjesta.

Šef lokalnog HDZ-a i bivši gradonačelnik Jure Brkan o tome je, kao saborski zastupnik, postavio i zastupničko pitanje ministru graditeljstva Branku Bačiću - a ovaj mu je odgovorio da će 'vidjeti je li izmjenom prostornog plana došlo do promjene namjene na nekretninama koje su darovane s određenom namjenom, čime se izigravaju odredbe ugovora'.

Gradska vlast predvođena Paunovićem pak uzvraća da se spomenuta garaža uopće ne nalazi na čestici koju je država darovala Makarskoj te da je gradnja - i to isključivo javnih sadržaja - predviđena na ukupno manje od pet posto površine same Peškere. 'Oni pokušavaju širiti priče o navodnoj betonizaciji kako bi zastrašili javnost, a toga nema u projektu niti bi nam palo na pamet', kaže Paunović za tportal.

U blokadu ovog projekta uključio se i gradski vijećnik HDZ-a Matko Raos, inače ujak premijera Andreja Plenkovića, koji se usprotivio izmjeni urbanističkog plana za Peškeru, tvrdeći da se za taj prostor mijenja namjena te da će Makarska zbog toga državi na koncu morati platiti šest milijuna eura vrijedno darovano zemljište.

  • +6
Makarska, predio Peškera, snimke dronom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvo arhitekata Split

Izmjene plana na koncu su usvojene i projekt ide dalje: upravo se izrađuje dokumentacija za preostale dvije faze, za koje je potrebno ishoditi građevinske dozvole. Radi se o nekoliko manjih paviljona s karakterističnim strehama koje bi zapravo trebale objediniti pješačke površine Makarske - rivu, stari grad, šetalište uz gradsku plažu i šetalište uz park-šumu na Svetom Petru - u jednu cjelinu okruženu zelenilom. Planirani su sadržaji koji bi u ljetnim mjesecima bili u funkciji turizma, a u preostalom dijelu godine predstavljali 'dnevni boravak' Makarana - predviđen je prostor za odmor, druženje, izložbe, igru i slično, a u ostakljenim prostorima restorani, kafići, galerije, teretana, kino, kazalište i drugi sadržaji te vrste.

Sama Peškera godinama je bila sinonim okupiranog javnog prostora jer su se ondje nalazili deseci štandova i kioska, svojevrsni vašar koji je upravo Paunović - praćen velikim otporima oporbe - uspio ukloniti na početku svog mandata i potom počeo pripremati projekt cjelovitog uređenja. Raspisan je međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj, na kojemu je pobijedio rad progresivnog dvojca Bernarde i Davora Silova te njihovog studija Atmosfera. Provoditelj je bilo Društvo arhitekata Splita (DAS), krovna strukovna udruga za ovaj dio Dalmacije, a predsjednik žirija cijenjeni arhitekt Saša Begović.

'Imali smo hrabrosti napraviti ono što se naši prethodnici nisu usudili: počistili smo Peškeru, proveli odličan međunarodni natječaj, izabran je najbolji rad, sklopljeni su ugovori i upravo se izrađuje glavni projekt, a slijedi raspisivanje natječaja za izvođače radova. Strogo se držimo odredbi ugovora s Vladom, surađujemo s ministarstvima, no oporba nastoji na sve moguće načine opstruirati projekt i tomu ne treba pridavati pozornost. Slično su postupali i oko izmjene Prostornog plana, kojom smo zaustavili daljnju apartmanizaciju i betonizaciju grada, pa smo na koncu ipak dobili sve suglasnosti. Oni pokušavaju manipulirati javnošću', kaže Paunović za tportal te tvrdi da ima izuzetno veliku podršku sugrađana i istovremeno iznosi nezadovoljstvo postupanjem dijela medija koji uređenje najvažnijeg gradskog prostora uporno nastoje predstaviti kao njegovu devastaciju.

U ožujku ili travnju, kada glavni projekt za Peškeru bude dovršen, on će ponovno biti predstavljen građanima na izložbi. Izvjesno je da će se u odnosu na idejno rješenje ipak ponešto smanjiti broj paviljona i njihov obuhvat, a javna garaža - koja će se naći na mjestu današnjeg parkirališta - na jednoj fasadi bit će potpuno prekrivena biljkama penjačicama dok će se na drugoj strani nalaziti penjačka stijena za rekreativce.

S druge strane, predsjednik makarskog HDZ-a Jure Brkan za tportal kaže da se njegova stranka vrlo jasno protivi ovakvom projektu i zaziva - referendum.

'Protiv smo mastodontskih betonskih objekata ugostiteljske i trgovačke namjene u zoni namijenjenoj sportu i rekreaciji, zato smo bili i protiv izmjena Prostornog plana i protiv izmjena plana za samu Peškeru. Taj prostor darovan je Makarskoj u mom mandatu gradonačelnika i jasno je da bi se time prekršile odredbe darovnog ugovora, a onda bi grad bio doveden u opasnost da zemljište mora vratiti državi ili isplatiti njegovu vrijednost', kazao nam je Brkan.

'Gradonačelnik Paunović ima legitimitet, dosad je odradio potrebnu proceduru i zapravo ne postoje zapreke da završi cijeli projekt. Ali ako je već uvjeren u podršku javnosti - a mi vidimo da se javno mnijenje okreće protiv njega - neka provede referendum i pita narod. Mi smo svoje rekli', dodaje bivši gradonačelnik Makarske.

On tvrdi da planirana javna garaža 'jednim dijelom' ipak ulazi u obuhvat nekretnina koje je država darovala Makarskoj te da je doista moguće da je gradnja predviđena na samo pet posto ukupne površine Peškere - ali, kaže, treba voditi računa i o katnosti objekata. Po dosadašnjim projektima, naime, 'paviljoni' bi bili visoki oko šest metara.

  • +6
Makarska, predio Peškera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvo arhitekata Splita

Kontaktirali smo i s makarskom arhitekticom Petrom Jerković, inače članicom Društva arhitekata Splita, dosad dosta angažiranom upravo na projektu uređenja Peškere. Iz pozicije struke, ona ga čvrsto podržava.

'Radi se o izuzetno važnom i kompleksnom gradskom prostoru i stoga je sjajno da je proveden javni natječaj, što se nikada ranije u Makarskoj nije događalo, kako bi se na najbolji i najtransparentniji način došlo do najboljeg rješenja. Kao Društvo arhitekata u to smo uložili puno truda i vremena, ocjenjivački žiri bio je na iznimno visokom nivou, a pobjednički rad vrlo je promišljen za prostor koji je spoj urbanog dijela grada s gradskom plažom, ali i obližnjim Svetim Petrom kao velikom parkovnom površinom', objašnjava arhitektica Jerković za tportal.

'Nekoć davno na ovom prostoru nalazili su se jezero i ribnjak, koji su zatrpani, a potom je zona devastirana štandovima, barakama i kioscima. Pobjednički rad za Peškeru vrlo inteligentno rješava urbanističku situaciju: nove strukture grade se po obodu ove zone, uz postojeće kuće i zgrade koje već čine svojevrsnu fasadu, a u unutrašnjosti dobivamo ogromnu parkovnu površinu i rekreativnu zonu s nizom javnih sadržaja. Spomenuta javna garaža nastavak je urbanog niza - na koncu, ovdje se radi o gradskoj, a ne skrovitoj plaži - i istodobno će sasvim sigurno oplemeniti postojeće stanje te doprinijeti rješavanju velikog gradskog problema', dodaje Jerković.

Petra Radić i Petra Jerković vode moderne ture Makarskom Izvor: Društvene mreže / Autor: Makarska Danas

Ona tvrdi da se namjena samog prostora izmjenama urbanističkih planova nije promijenila jer su oni doživjeli izmjene samo u svom tekstualnom dijelu te da se optužbe koje dolaze iz HDZ-a ipak prije svega mogu protumačiti kao manipulacije.

Sam projekt uređenja Peškere prije dvije godine okvirno je procijenjen na vrijednost od oko 100 milijuna kuna, no ona će se realno utvrditi tek provođenjem natječaja za izvođača radova. Prva faza uređenja velikog parka i izgradnje sportskih sadržaja, rekli smo, procijenjena je na pet milijuna eura, ali i to tek treba testirati na tržištu.

Gradonačelnik Paunović najavljuje da će se natječaji za preostale dvije faze raspisati čim se proces izrade projekata i pribavljanja dokumentacije privede kraju.