ISTOSPOLNE ZAJEDNICE

Zakon o životnom partnerstvu do kraja godine u Saboru

03.10.2013 u 17:12

Bionic
Reading

Zakonu o životnom partnerstvu, čiji se konačni prijedlog nestrpljivo čeka, na prvom čitanju naći do 15. prosinca ove godine, a konačni tekst trebao bi biti spreman do 15. siječnja 2014., kazao je Arsen Bauk, ministar uprave, gostujući na radiju 101

Bauk je kazao kako je nacrt Zakona praktički gotov te da su u tijeku zadnje konzultacije, a radna bi se skupina trebala sastati još jednom, piše CroL.hr

Dodao je kako je svojedobno i najjača oporbena stranka podržala zakonsko reguliranje nekih materijalnih prava istospolnih zajednica.

Najavio je i kako istospolni parovi u Hrvatskoj definitivno neće imati pravo posvajanja djece, 'čega se konzervativna javnost bojala', a skrbništvo nad biološkim djetetom partnera/ice preživjeli će partner moći dobiti tek nakon smrti biološkog roditelja.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea je naglasio kako su se iz njegove organizacije od početka zalagali za bračnu jednakost.

'No Vlada RH je odlučila ići korak po korak, pa je ovo za nas kompromis', kazao je.

Ipak, pozdravio je reguliranje osobnih odnosa u područjima zdravstvene i mirovinske skrbi, što trenutačno nemamo i dodao kako su prava istospolnih zajednica trebala biti odavno regulirana, tim više što u Hrvatskoj živi mnogo istospolnih parova koji svoje živote ne mogu regulirati zakonski, konkretno u području imovinskih prava i slično.

Budući zakon riješit će veći dio svakodnevnih problema istospolnih parova u RH. Jednako tako, zasad manji dio parova podiže djecu.

'Zamislite kako im je kad se za njih tvrdi da ne postoje. Oni žive u pravnom vakuumu i to je također postojeća situacija koju jednostavno treba regulirati. Nestrpljivo iščekuju Zakon jer njihovi životi praktički stoje'.

Životno partnerstvo, kazao je, nažalost nije regulirano Obiteljskim zakonom i uz bračnu i izvanbračnu zajednicu predstavlja treći oblik obiteljske zajednice u Hrvatskoj. I

Ipak, komentirao je kako je riječ 'o dobro razrađenom tekstu koji će riješiti dobar dio svakodnevnih problema s kojima se istospolni parovi u Hrvatskoj trenutačno susreću' te najavio da će se i dalje zalagati za bračnu jednakost kao i jednaka prava za istospolne parove kroz životno partnerstvo.