TUŽAN KRAJ

Zaključen stečaj Kamenskog, slijedi brisanje iz sudskog registra

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2017 13:20
  • Objavljeno 30.10.2017 u 13:20
Kamensko

Kamensko

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se zaključuje stečajni postupak nad tekstilnom industrijom Kamensko pa će se po pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka brisati iz sudskog registra.

Stečajni postupak Kamenskog otvoren je u listopadu 2010. kada je ta zagrebačka tekstilna tvornica imala 440 zaposlenika. Nakon otvaranja stečaja otkazani su svi ugovori o radu. Većina radnika dobila je otkaz krajem 2010. no za potrebe stečajnog postupka neki su ostali raditi na određeno vrijeme. Posljednjoj radnici Kamenskog radni odnos prestao je krajem siječnja 2014.

Na završnom ročištu početkom srpnja stečajni upravitelj je podnio izvješće u kojem je naveo da je ukupni ostvareni priliv u stečajnu masu iznosio 35,1 milijun kuna.

Ukupni odliv iznosio je 27,4 milijuna kuna od čega je razlučni vjerovnik namiren s 12,1 milijuna kuna. Prema rješenju, stanje novčanih sredstava nakon namirenja iznosi nešto više od 7, 6 milijuna kuna, a ukupne rezervacije za troškove stečajnog postupka iznosile su oko 1,3 milijuna kuna, nakon čega je za završnu diobu ostala imovina od 6,3 milijuna kuna.

Za najveću nekretninu čak 14 dražbi

Sva imovina Kamenskog je unovčena tijekom stečajnog postupka time da je za najveću nekretninu koja je prodana za 24 milijuna kuna održano ukupno 14 dražbi.

Stečajni dužnik, odnosno njegovi predstavnici vodili su ukupno šest parničnih postupaka radi pobijanja Sporazuma o zasnivanju razlučnih prava i tek se nakon završetka tih postupaka moglo krenuti u prodaju nekretnina na kojima je bilo upisano razlučno pravo.

Trenutno stečajni dužnik vodi još tri postupka, u dva je donijeta prvostupanjska odluka u korist stečajnog dužnika, a u treći je u fazi vještačenja. Također stečajni dužnik vodi još jednu parnicu s državom i u prekidu je postupak radi kaznenog postupka, navodi se u rješenju u kojem se ističe i da je 25 listopada stečajni upravitelj obavijestio sud da je provedena završna dioba i isplata vjerovnika.

Prema završnom računu stečajnog upravitelja iz lipnja, pravomoćnim rješenjima pobijene su tražbine Vilinskih poljana, tvrtke Davora Vlajčevića i bivšeg vlasnika EPH Ninoslava Pavića od 7,7 milijuna kuna, tvrtke Gravis Atrium koju je vodio Vlajčević u iznosu od 10,4 milijuna kuna, ali i Galina upravljanje u iznosu od 2,2 milijuna kuna.

  • +9
  • +6

Modna revija Udruge Kamensko

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Prosvjedi i policijska istraga

Upravo zbog spornih tražbina tvrtki kojima je na čelu bio Vlajčević, ujedno i jedan od čelnika uprave Kamenskog, održani su prosvjedi radnika, a to je bio i predmet policijske istrage 2011. i 2012. tijekom koje je uz Vlajčevića bio priveden i ispitan bivši direktor Kamenskog Antun Crlenjak.

Osim tražbina tih tvrtki, pravomoćno su pobijena i potraživanja Bilić-Erić d.o.o, Lokacije d.o.o i Energotehne d.o.o u ukupnom iznosu nešto manjem od 2,8 milijuna kuna.

Kamensko trenutno vodi još tri postupka, u dva je donijeta prvostupanjska odluka u njihovu korist, a treći je u fazi vještačenja.

Također vodi još jednu parnicu s državom koja je u prekidu radi kaznenog postupka, navodi se u rješenju u kojem se ističe i da je 25. listopada stečajni upravitelj obavijestio sud da je provedena završna dioba i završena isplata vjerovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!