HOTELI, KUĆE, BETON

Zahuktala se bitka za uvalu na Hvaru: Tko tu kome pogoduje?

13.08.2018 u 12:13

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Starog Grada na Hvaru u ponedjeljak navečer odlučivat će o izmjenama urbanističkog plana za uvalu Maslinica, što je podiglo temperaturu na otoku i izazvalo otvorene prozivke za pogodovanje investitorima. Radi se o dosad netaknutoj zoni neposredno uz glavno trajektno pristanište na Hvaru, koja je kao jedna od rijetkih godinama bila sustavno pripremama za smislenu investiciju - da bi gradske vlasti sada pokrenule operaciju kojom bi naknadno ipak odobrile povećanu izgrađenost i visinu budućih objekata

Maslinica je u proteklih nekoliko godina razvijana po, za hrvatske prilike, gotovo nevjerojatnim standardima: investicijski fond Perago najprije je s vlasnicima zemljišta sklopio ugovore po kojima će biti plaćeni čak 141 euro za kvadrat zemljišta - dakle, nije korištena klasična metoda 'kupi jeftino pa prenamijeni'. Potom je s bivšom HDZ-ovom gradskom upravom dogovoreno da će se najprije urediti kompletna komunalna infrastruktura, a to je i učinjeno: u cijeloj zoni izgrađena je prometna mreža, provedene su instalacije, a čak je i uređena šetnica uz obalu. U idućem koraku dijelovi zone prodavani su kako bi se isplatila investicija, no veći broj parcela kupila je tvrtka jednog državljanina Francuske, koja sada zahtijeva prenamjenu i umjesto niza skladnih kuća želi graditi hotele visine najmanje 10,5 metara i za više od 50 posto veće objekte od planiranih.

Originalni investitori iz Peraga uzvratili su zahtjevom da se i njima odobre izmjene urbanističkog plana, ali samo na način da umjesto kubusa njihove kuće imaju kaskadni oblik, bez povećanja izgrađenosti. Gradska vlast, sastavljena od Nezavisne liste 'Ormoj se' i SDP-a, prvima će na večerašnjoj sjednici odobriti sve zahtjeve, dok inicijativu drugih potpuno blokiraju i čak odbijaju staviti na dnevni red Gradskog vijeća. Oporba iz HDZ-a vrlo je nezadovoljna.

Prvi pokušaj izmjene urbanističkog plana dogodio se još prošlog tjedna, no sjednica je zbog prijetnje oporbe da će zatražiti proglašenje ništavnosti odgođena za danas. Scenarij pozivanja samo jednog od investitora zainteresiranih za ovaj urbanistički plan izvjesno će se ponoviti, a iz gradske vlasti za tportal su neslužbeno poručili da namjeravaju usvojiti sve njegove zahtjeva 'jer ima sve ostale papire, pa čak i izvođača radova, te je spreman početi graditi u rujnu'.

Projekt Francuza za uvalu Maslinica Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Tportal je dobio i uvid u projekt Francuza, koji službeno vodi tvrtka Paradox Group d.o.o. iz Splita: u njemu se najavljuje da će uvala Maslinica dobiti 'Hvar Star Residence', odnosno hotel koji će se sastojati od glavne zgrade i tri aneksa, zatim plažnog objekta i zasebne građevine u kojoj će se nalaziti spa i wellness centar. Najavljuje se izgradnja ukupno 53 smještajne jedinice od 42 do 144 četvorna metra, standard pet zvjezdica i zapošljavanje 90 radnika u vrhuncu turističke sezone. S već izgrađenom infrastrukturom to će ih evidentno stajati manje nego da je Maslinica od početka bila turistička zona, jer bi u tom slučaju cijena komunalija bila veća.

'Zašto nisu pozvali oba investitora?'

Oba zainteresirana investitora mudro šute i odbili su komentirati slučaj za medije, no politika govori: predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Marija Novak za tportal tvrdi da je na Gradsko vijeće trebalo pozvati sve zainteresirane strane, umjesto da se zona prekraja za jedne - bez da se druge i saslušalo.

'Još 5. srpnja od predsjednika Vijeća pismeno smo zatražili da se svim zainteresiranima uputi poziv za prezentaciju planova i projekata, jednostavno da nitko ne bi bio diskriminiran. To nije učinjeno, premda je naša ideja bila samo da vijećnici o svemu temeljito rasprave i odluče žele li neke prijedloge prihvatiti djelomično ili u cijelosti, ili ih potpuno odbaciti', kazala nam je Novak u ime Kluba vijećnika.

Naglasila je da je Maslinica zaista jedna od rijetkih zona na obali koje su razvijane sustavno i smisleno, odnosno od izgradnje kompletne infrastrukture.

'Povećanje izgrađenosti za hotele ok'

Gradonačelnik Antonio Škarpa (Nezavisna lista) i šef lokalnog SDP-a Perislav Petrić imaju drugačiju priču: ne vide ništa sporno u povećanju izgrađenosti za hotel, niti u povećanju baš samo za hotel. 'Za turističke sadržaje to je moguće, za stambene nije prihvatljivo', kaže gradonačelnik Škarpa. Upitali smo ga zašto će se na večerašnjoj sjednici ipak raspravljati samo o jednom zahtjevu.

'Odbor za urbanizam dobiva stotinu takvih zahtjeva za različite dijelove grada, a većina njih nikada ne završi na Gradskom vijeću', dodaje Škarpa.

'Na cijelom području Starog Grada koeficijent izgrađenosti parcele za hotele iznosi 0,4, a za stambene sadržaje 0,3', objašnjava Petrić, kojemu izlazak ususret svim investitorima ne zvuči dobro jer bi u tom slučaju Stari Grad dobio zonu koja bi vjerojatno bila prekrcana betonom, poput nekih na drugim otocima. Ako se to odobri isključivo za hotele, čini se, lokalnoj vlasti to neće smetati.