VIŠI PAUŠAL

Nakon rasta boravišne pristojbe, na privatne iznajmljivače sprema se i porezni udar

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 09.08.2018 10:00
 • Objavljeno 09.08.2018 u 10:00
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Mario Todorić

Dok je većini poreznih obveznika mini porezna reforma Zdravka Marića donijela rasterećenje, za stotinjak tisuća iznajmljivača stanova soba i apartmana, koji plaćaju paušalni porez, priprema se neugodno iznenađenje

Kako se kriteriji paušalnog oporezivanja iznajmljivača godinama nisu mijenjali, u Marićevom ministarstvu su zaključili da je došlo vrijeme za korekciju na više.

'Kod iznajmljivača način i obračun ukupnog iznosa poreza datira još iz 2004. godine, a rađen je na temelju zauzetosti jednog kreveta s 35 noćenja, uz prosječnu cijenu po noćenju od sto kuna. No, okolnosti su se bitno promijenile', obrazložio je ministar Marić potrebu za jačim poreznim škarama.

Prema postojećim pravilima poduzetnici koji iznajmljuju do 20 postelja i nisu u sustavu PDV-a, plaćaju paušalni porez od 150 do 300 kuna po krevetu godišnje, ovisno o kategoriji mjesta.

Tako, primjerice, vlasnik apartmana koji prijavi 10 kreveta u turističkom mjestu kategorije B, poput primjerice Vira, godišnje plaća samo 2.550 kuna poreza. Za usporedbu, toliko poreza mjesečno plati zaposlenik s neto plaćom od 10 tisuća kuna.

Stručnjaci iz radne skupine koja je pripremila zakonske izmjene izračunali su da je porezno opterećenje privatnog najma u turizmu tri puta niže od ostalih oblika oporezivanja dohotka od rada.

Vlada je u e-savjetovanje uputila obrazac prethodne procjene izmjena zakona o porezu na dohodak u kojem se predviđa povećanje paušala za iznajmljivače, ali još nisu utvrđeni konkretni iznosi.

 • +26
 • +23

Zdravko Marić priprema jače porezna škare za iznajmljivače

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Međutim, ako se uzme u obzir razlika u poreznoj opterećenosti iznajmljivača i drugih kategorija poreznih obveznika te realni rast prihoda iznajmljivača do kojeg je došlo u proteklih 15 godina uslijed bolje popunjenosti i viših cijena, prostora za povećanje poreznog paušala zasigurno ima poprilično.

Uz povećanje poreza, Marić je najavio i promjenu modela obračuna poreza. Trenutno su paušali utvrđeni u fiksnom iznosu i jednaki su za sve gradove i opčine, a po novom će se zakonom definirati najniže i najviše granice za paušalno oporezivanje dok će se određivanje konkretnog iznosa prepustiti lokalnim jedinicama.

 • +80
 • +77

Iznajmljivačima apartmana na moru posljednjih 15 godina prihodi su osjetno porasli

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na taj način gradovi i općine moći će upravljati visinom poreznog opterećenja u skladu s fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja. Tako će, primjerice, gradovi na kontinentu, u kojima turizam još nije uzeo zamaha, dobiti mogućnost da niže opterete turističke poduzetnike.

Iznajmljivače će dogodine pogoditi i više boravišne pristojbe i to za 15 posto. Prema vladinoj uredbi boravišni paušal za domaćinstva koja pružaju usluge u 2019. u A razredu mjesta porast će na 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, u B razredu na 293,25 kuna, u C razredu na 241,50 kuna, a u D i ostalim nerazvrstanim mjestima na 172,50 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 29

Prikaži sve
 • sbarba

  09.08.2018 10:57

  zar je netko u ovih zadnjih ccaaa dvadesetak i nešto godina zapamtio išta drugo osim nameta u raznim oblicima..a kako drugačije silne uhljebe digitalizacije vlade galvanizacije silnih banaka i bankomata preko plačanja Tompsona da nepjeva pa selenja predsjednice svaki drugi tjedan i sve do pol...

 • tester

  09.08.2018 10:24

  klasična priča o guski koja nosi zlatna jaja, a gazda se odluči,da vidi da li je zlatna iznutra, zaklati je.

 • newtime

  09.08.2018 12:16

  Oslanjanje na turizam ćemo prije ili kasnije skupo platiti. Živi bili pa vidjeli! Samo neka ne daj Bože zaplivaju alge, prevrni se tanker ili netko baci topovsi udar na plažu i evo ti zla... Od čega ćemo onda puniti državni proračun i hraniti nabujalu administraciju?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi