BORO VUJOVIĆ

Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.09.2020 21:35
  • Objavljeno 20.09.2020 u 21:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tijekom karantene, kada je gospodarstvo bilo zaključano, tržište nekretnina gotovo je stalo. Nakon otvaranja - zanimanje za nekretninama u Hrvatskoj opet raste. Stanje na tržištu u nas - sada bi se, kažu upućeni, moglo opisati kao gotovo normalno, s obzirom na to da je potražnja poprilična, dok je istodobno u ponudi znatno manje kvalitetnih nekretnina nego što se traži. Uz Zagreb - Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar gradovi su u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju.

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Borislav Vujović rekao je u emisiji Tema dana da su nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne zbog potresa.

Istaknuo je da je atraktivna lokacija zgrada, ali ne i one same. Vujović je kazao da je oko 500 eura niža tražena cijena nego što je bila prije 15. ožujka.

'S tim treba uzeti u obzir da novijim zgradama u centru je cijena stabilna, te su atraktivnije nego što su bile ranije. Cijena im i raste, ali s obzirom na to da ih je manje, ne utječu na cijene u centru', naglasio je.

Vujović je dodao da ljudi koji su preživjeli potres u Zagrebu žele ići izvan grada, te traže zemljišta da sami naprave kvalitetne i sigurne kuće.

Boro Vujović

Boro Vujović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Naglasio je da je i koronavirus utjecao na odlazak iz samog centra Zagreba. 'Povećan je interes za perifernim lokacijama, te za kućama i zemljištima na takvim lokacijama', rekao je Borislav Vujović.

  • +40
  • +37

Potres u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Istaknuo je da nije narasla cijena na tim lokacijama toliko, koliko se sada zemljišta i kuće prodaju na njima. 'Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila', poručio je.

Što se tiče obale, rekao je da je veliki interes stranaca za kupnjom nekretnina. 'Ove godine je apsolutno bilo potražnje, dolaze naši tradicionalni kupci Slovenci, Austrijanci i Nijemci i traže nekretnine', rekao je.

Vujović je dodao da stranci ne traže samo apartmane prvi red do mora nego i kuće u izolaciji. Vujović je rekao da se kolaps tržišta nije dogodio, ali da se ne očekuje ni rast.

Dodao je da oni koji mogu iskoristiti subvencioniranje kredita preko APN-a neka to iskoriste. Naglasio je da je sada drugačija situacija nego 2008. jer imamo povijesno niske kamate na štednju te na kredite. 'Teško je uspoređivati situaciju onda i sada', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!