REBALANS GRADSKE KASE

Zagrebački proračun povećava se za 300 milijuna kuna

15.07.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Ako Skupština Grada Zagreba prihvati prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, gradski proračun od 24. srpnja rebalansom će se povećati sa sedam na 7,3 milijarde kuna. Razlog za povećanje od 4,28 posto najprije leži u nedavnom dobivenom sudskom sporu između države i Grada kojem mu je zakonski priznat udio u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija. Bio je to spor, kako smo pisali, Slavka protiv Slavka, bivšeg ministra financija Linića i šefa gradske kase Kojića

Na kraju se pokazalo da je potonji bio u pravu pa se prihodi od poreza povećavaju za 160 milijuna kuna, a uz to proračun se povećava zahvaljujući i sredstvima Europske unije (54,9 milijuna kuna) koja stižu s osnove apliciranja Grada Zagreba u sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Gradu procjenjuju da će prihodi od imovine biti veći za 62 milijuna kuna zbog većih prihoda od legalizacije dok bi se od kazni, upravnih mjera i ostalih prihoda u gradsku blagajnu trebalo sliti 32 milijuna kuna više. Istovremeno prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi po posebnim propisima i naknadama smanjuju se za devet milijuna kuna zbog manjih prihoda od prodaje državnih biljega i gradskih upravnih pristojbi.

Najveći dobitnik rebalansiranog proračuna trebao bi biti Ured za obrazovanje, kulturu i sport kojem će pripasti 81,4 milijuna kuna; Uredu za zdravstvo, prema predloženom, pripalo bi 70 milijuna kuna, a Uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo 56,2 milijuna kuna.