DIVLJANJE CIJENA

Zagreb za struju mora izdvojiti 67,5 milijuna kuna više od ugovorenog, pogledajte zašto

14.10.2022 u 15:30

Bionic
Reading

Umjesto predviđenih 240,1 milijun kuna, Grad Zagreb će za potrošenu električnu energiju HEP Opskrbi izdvojiti 67,5 milijuna kuna više od planiranog, odnosno 307,6 milijuna kuna

Da je došlo do povećanja iznosa i izmjene ugovora, vidljivo je iz objave u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Grad i HEP Opskrba prije dvije godine potpisali su dvogodišnji okvirni sporazum. Grad je tada procijenio nabavu na 387 milijuna kuna, tražeći pritom 467.080.100 kWh za svoje ustanove, škole, vrtiće, Zagrebački holding, ZET, Lanište, GSKG, Vodoopskrbu i Velesajam.

HEP je tada ponudio cijenu od 240,1 milijun kuna i premda je u dokumentaciji o javnoj nabavi stajalo da je cijena struje fiksna, do povećanja je došlo jer to omogućava nekoliko direktiva EU-a. Naime razlog za povećanje su okolnosti koje ni jedna ni druga strana nisu mogle predvidjeti, odnosno divljanje cijena struje na tržištu.

A kakvo je stanje, najbolje svjedoči podatak da se na javnu nabavu Grada Zagreba za sklapanje novog dvogodišnjeg sporazuma za opskrbu električnom energijom, zaključenu prije mjesec dana, nije nitko javio. Grad je, podsjetimo, procijenio nabavu na 776,7 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prije dvije godine, ali je pritom tražio i nešto više struje, 562,732,510 kWh, međutim zainteresiranih subjekata za isporuku po toj cijeni nije bilo. Stoga se očekuje novo raspisivanje javne nabave pa će biti zanimljivo vidjeti kakvu će procjenu Grad dati.