ONLINE IZBOR

Zagreb Pride bira homofrenda i homofoba desetljeća

08.06.2011 u 08:39

Bionic
Reading

Homofrend i homofob desetljeća – dvije su izborne kategorije koje su u sklopu priprema za 10. Zagreb Pride u izbornom procesu pokrenutom na službenim web-stranicama ponudili organizatori te manifestacije

Za homofrenda desetljeća, odnosno osobu iz hrvatskog javnog života koja se u proteklom desetljeću posebno istakla u zalaganju za prava LGBT osoba, nominirani su: Daniel Delale, Mirela Holy, Mario Kovač, Šime Lučin, Gordana Lukač Koritnik, Drago Pilsel, Ida Prester, Vesna Pusić, Aleksandar Stanković i Aleksandar Štulhofer. Za jednoga od njih online glasovanje moguće je na stranici Zagreb Pridea.

Istodobno se bira i osoba koja se posebno istaknula svojom homofobijom, pa su tako nominirani: Lucija Čikeš, Jacques Houdek, Dubravka Hrabar, Ladislav Ilčić, Miljenko Manjkas, Vlatko Marković, Hloverka Novak Srzić, Marijana Petir, Dragan Primorac i Mirjana Vulin. Njima se glas može dati na ovoj adresi

Iz Zagreb Pridea pojašnjavaju i što ih je navelo na takav online izbor, ukazujući kako se 'mnogo mržnje i uvreda čulo u proteklih 10 godina – od ispada u Saboru, preko novinskih kampanja s ciljem širenja homofobije, pa do trkeljanja estradnih zvjezdica o tome što im se gadi vidjeti'.

'Na drugoj strani, oglasio se i veliki broj ljudi iz svih društvenih sfera u znak podrške borbi za prava LGBT osoba, svjesnih da je naša pobjeda ujedno i njihova, jer više slobode je dobro za sve', poručuju iz Zagreb Pridea te upućuju na službenu stranicu Zagreb Pridea na kojoj se nalaze obrazloženja za svakog nominiranog kandidata i nominiranu kandidatkinju u obje izborne konkurencije.

Podsjećajući kako je u proteklih 10 godina 'veliki broj javnih ličnosti imao priliku pokazati je li na strani ljubavi ili na strani mržnje', organizatori Zagreb Pridea poručuju kako im je 'zadatak bio izabrati 10 iz svake kategorije'.

'Učinili smo to pažljivo, uzimajući u obzir i riječi i djela i interese i utjecaj. Možda se svi neće složiti s izborom nominiranih, no uz svaku osobu ponuđeno je i objašnjenje zašto se našla na listi, tako da bude jasno kojom smo se logikom vodili', ukazuju organizatori neobična izbora, navodeći i kako 'svatko od nominiranih za Homofrenda zaslužuje pobjedu, no natjecateljska logika nalaže da to može ipak biti samo jedna osoba'.

Pobjednik ili pobjednica u kategoriji Homofrend, odnosno nositeljica ili nositelj neslavne titule homofoba, na izborima koji nisu ponuđeni samo LGBTIQ zajednici, nego i široj javnosti, bit će proglašeni nakon Povorke ponosa Zagreb Pridea, 18. lipnja na Zrinjevcu. Osim njih, tog dana bit će proglašena i LGBTIQ osoba desetljeća.