PRORAČUN ZA 2013. GODINU

Zagreb planira za plaće izdvojiti 15 milijuna kuna više

19.11.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Zagrebački proračun za 2013. godinu planiran je u iznosu od 6,67 milijardi kuna, što je na razini ovogodišnjeg ili, preciznije, za 0,45 posto manje nego što je bio slučaj u 2012. godini

Najveći dio na prihodovnoj strani čine porez na dohodak i prirez od kojeg u Gradu 2013. očekuju 4,482 milijarde kuna, odnosno oko 100 tisuća kuna više, dok se gotovo 10 milijuna kuna manje očekuje od različitih administrativnih pristojbi koje su zacrtane na 1,040 milijardi kuna.

Komunalni doprinos, koji je u godinama kada je proračun bio preko osam milijardi kuna bio stavka koja ga je punila s više od milijarde, zacrtan je na razini prošlogodišnjeg pa se od njega očekuje 877 milijuna kuna, što pokazuje da građevinska operativa stagnira i da je kriza više nego prisutna.

Na rashodovnoj strani i dalje su najveća stavka materijalni rashodi (2,1 milijardu) koji su ove godine planirani 128 milijuna kuna manji nego u 2012, slijede rashodi za usluge (1,57 milijardi kuna), što je za oko 120 milijuna kuna manje nego u tekućoj godini, dok su, primjerice, rashodi za zaposlene oko 15 milijuna kuna viši i iznose 1,45 milijardi kuna.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić u svibnju od sindikata tražio da pristanu na rezanje plaća za pet posto, da bi se na kraju postigao samo dogovor oko ukidanja dijela materijalnih prava iz kolektivnog ugovora, one u 2013. neće padati, nego će se za bruto masu izdvojiti 15 milijuna kuna više, odnosno ukupno 1,20 milijardi kuna.

Najveći skok u bruto povećanju plaća planiran je u Uredu gradonačelnika Bandića, koji vodi Miro Laco (5 milijuna kuna) i Uredu za izgradnju, komunalne poslove i promet Grada (oko 2,6 milijuna kuna). Jedini ured u kojem će se za plaće izdvojiti manje nego u 2012. jest Ured za energetiku i zaštitu okoliša u kojem je zacrtano oko 3,2 milijuna kuna.

'Zna se na čemu je izglasavanje prethodnih proračuna zapinjalo. Rashodovna strana, vrtići i gradnja kapitalnih objekata predstavljali su prepreku. Ovako na brzinu što sam stigao pogledati, čini mi se da je s prihodovne strane realno postavljen, ali s rashodovne još treba vidjeti. Zasad imamo dobru polaznu osnovu, ali proračun će sasvim sigurno ići u dva čitanja pa ćemo ga valjda uspjeti uskladiti', optimističan je bio Igor Rađenović, šef skupštinskog Odbora za financije.

Velikih kapitalnih projekata, kakvih je bilo prije krize, nema, ali u uvodnoj riječi prijedloga proračuna Bandić se pohvalio da je 'razvojna komponenta vidljiva u osiguranju sredstava za investicije u društvenim djelatnostima kao što su završetak dvaju odjela psihijatrijske bolnice Sv. Ivana, Muzičke akademije, vrtića Radost, osnovnih škola Pavleka Miškine i Sv. Klare, početak radova na vrtiću i školi u Kajzerici, nastavak radova na Branimirovoj ulici te značajne rekonstrukcije Opatovine, Mašićeve, Vodovodne, Koturaške i Trdice.