KONFLIKT GRADA I MUPA

Zagreb ne želi Buterina za načelnika policije

10.09.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem unatoč demantiju iz MUP-a i dalje ustraje na činjenici da je ministar Tomislav Karamarko prekršio zakon prilikom imenovanja Tomislava Buterina na funkciju načelnika PU zagrebačke

Iz MUP-a su u srijedu poslali priopćenje u kojem tvrde da su zatražili neobvezujuće mišljenje od zagrebačke Gradske skupštine te da će načelnika imenovati tek kad ga dobiju. Čim je primilo prosvjednu notu iz Gradske skupštine Ministarstvo policije je reteriralo. Buterina su proglasili najprije vršiteljem dužnosti, potom privremenim načelnikom zagrebačke policije, a njegovo ime koje su bili odmah objavili na web stranicama zagrebačke policije vrlo brzo su skinuli, pa je kao načelnik i dalje naveden smijenjeni Branko Peran.

Šprem kaže da načelnik policije može biti imenovan tek kad Skupština da svoje mišljenje o njemu, kakvo god ono bilo. Također dodaje da je Karamarko bio obvezan tražiti od Skupštine mišljenje i prilikom razrješenja bivšeg načelnika, što nije napravio. 'To mišljenje ima posebnu težinu jer izražava mišljenje građana, u ovom slučaju grada Zagreba, kroz izabrano predstavničko tijelo', smatra Šprem.

Borovec

U medijima je kao kandidat za funkciju načelnika zagrebačke policije figurirao i načelnik Ureda ravnatelja MUP-a Krunoslav Borovec, koji zbog svoje neutralnosti na kraju nije izabran. Neslužbeno doznajemo da bi zbog svoga profesionalnog integriteta i upućenosti u gradske prilike dobio blagoslov Gradske skupštine.

U zadnjih 14 mjeseci promijenila su se tri načelnika PU zagrebačke, od kojih je Branko Peran prilikom imenovanja dobio negativno mišljenje od Gradske skupštine. 'Stalno se događaju smjene, a Gradska skupština ne participira u tome', govori njen predsjednik. Da je on ministar, kaže, itekako bi vodio računa što misle vodeći ljudi Grada, sjeo bi s njima na razgovor i došao do rješenja koje bi odgovaralo svima. Ovako MUP nepotrebno radi razdor s lokalnom zajednicom umjesto da surađuju na dobrobit sviju.

Iz policije pozdravljaju zakonsku odredbu prema kojoj gradska Skupština daje svoje mišljenje o načelniku, no smatraju kako imaju pravo to mišljenje ne uvažiti.

Dubravko Novak mi je rekao: 'To smo i radili prije.' Pa to što su to radili i prije ne znači da je to u redu. 24. rujna imamo tu točku na sjednici i mogu reći da ćemo glasovati protiv imenovanja gospodina Buterina za načelnika PU zagrebačke jer je svojedobno tri godine bio šef Odjela za gospodarski kriminalitet i u tom razdoblju nije napravio ništa', objašnjava predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. 'Ministar Karamarko će bez obzira kakva bila odluka Gradske skupštine načelnika PUZ-a izabrati prema vlastitom nahođenju', kazao za tportal Dubravko Novak, tajnik Kabineta ministra.

Novak nam je pojasnio da za razrješenje bivšeg načelnika Branka Perana nisu trebali odobrenje Skupštine, budući da je on otišao u mirovinu.

Buterin se tijekom 90-ih godina kao poslušni HDZ-ov vojnik borio protiv privatizacijske korupcije. Tijekom njegova šefovanja Odjelom za gospodarski kriminalitet nijedan tajkun nije procesuiran do kraja. Pobuna gradskih struktura protiv, po svemu sudeći, novog načelnika zagrebačke policije signal je MUP-u da žele aktivno sudjelovati u kadroviranju lokalnih policijskih struktura, a ne samo biti suodgovorni kad gradskim ulicama nasilnici i kriminalci siju strah.  Na zapadu postoje rješenja da šefa gradske policije imenuje gradska vlast. Složena kriminalna djela poput organiziranog kriminala ostala bi u djelokrugu države, dok bi grad bio odgovoran za javni red i mir i osobnu sigurnost. 'Ako su modeli zapadnoeuropskih zemalja bolji od naših, treba im težiti i prilagoditi im se', zaključio je Šprem. Kad bi financijske i političke prilike dopustile, i zagrebačka vlast bi odlučnije krenula u realizaciju projekta gradske policije.