NA ZADNJOJ SJEDNICI SKUPŠTINE

Zagreb napokon dobio GUP!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2013 09:14
  • Objavljeno 22.03.2013 u 09:14
milan bandić zagrebačka skupština

milan bandić zagrebačka skupština

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština večeras je na zadnjoj sjednici u sadašnjem sazivu prihvatila izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba

'Drago mi je da je nakon četiri godine GUP konačno donesen, na zadovoljstvo mnogih građana u Zagrebu i poslovnih subjekata', istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Dodao je da je GUP bio puno puta u proceduri, pa je povlačen.

'Ovaj GUP grada Zagreba je početak uvođenja reda u urbanizam gdje više neće biti moguće pojedinačne situacije u GUP-u koje su dosad bile moguće, kao primjerice Varšavska ulica, garaže ispod HNK. Na ovaj način se uvode vrlo jasna pravila i puno nedvosmislenija procedura nego što je to bila prije. Ovo je borba za red", rekao je Bernardić.

'GUP se treba mijenjati, to je živi dokument ali se mora mijenjati po vrlo jasnim, strogim, organiziranim procedurama. Bilo kakav dokument i bilo kakva aplikacija za Europsku uniju ne trpi šlamperaj, treba se točno znati po kojim se procedurama i na koji način donose određeni planovi', ocijenio je.


Na današnjoj sjednici Gradske skupštine zastupnici nisu usvojili konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Studentski kampus Borongaj. Bernardić je rekao da predložena odluka nije bila u skladu s odlukom o izradi i sadržavala čak 50 posto više kvadrata.

'Sadržavala je 170.000 kvadrata više bruto razvijene površine, dakle kvadrata poslovnih i stambenih prostora na Borongaju', rekao je Bernardić i dodao kako on 'nije jedan od onih koji će reći da je to muljaža još iz Sanaderova vremena, ali, je za to da se poštuje zakon i jasne oduke i procedure'.

Najavio je da već sutra u Gradskoj skupštini imaju sastanak sa predstavnicima Sveučilišta.'Ja sam to preuzeo na sebe. Skupštinski odbor je rekao da to nije u skladu, Gradska uprava je rekla da to nije u skladu', rekao je.

Istaknuo je kako Sveučilište kao vrhovna i jedna od najvažnijih institucija u Hrvatskoj treba biti primjer kako se donose urbanistički planovi. "I zato ćemo sutra da ne bi bilo šumova u komunikaciji organizirati u Gradskoj skupštini sastanak i pokušati vidjeti na koji način se može u što kraćem roku popraviti prijedlog tako da on ne iskače iz odluke o izradi, da bude zakonit, regularan i da se što prije može krenuti s aplikacijom za Europske fondove. Dodao je da EU ne trpi ni najmanji šlamperaj.

'Zajednički je interes da se to napravi po najvišim standardima. Sveučilište mora biti primjer', rekao je Bernardić i izrazio nadu da će se problem ispraviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!