tri veličine

Zagreb ipak kreće s postavljanjem 150 podzemnih spremnika za smeće

05.07.2023 u 20:44

Bionic
Reading

Grad Zagreb počinje s postavljanjem 150 podzemnih spremnika za otpad u središtu grada. Razvidno je to iz ugovora o financiranju, izvođenju radova, upravljanju, korištenju i održavanju podzemnih spremnika za smještaj tipskih kontejnera za komunalni otpad, a koji je upućen na sjednicu Skupštine Grada Zagreba

Događa se to deset mjeseci nakon uvođenja novog modela odvoza i naplate otpada te postavljanja darovanog spremnika tvrtke Komop u Masarykovoj ulici, kao i devet mjeseci od poništene javne nabave za podzemne spremnike. Nakon što ga Skupština izglasa, spomenuti ugovor bit će potpisan između Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga te njegovih podružnica Čistoće i Zagrebačkih cesta.

Podsjetimo, Grad je na javnoj nabavi tražio 150 podzemnih spremnika u tri veličine (50 komada zapremine 1-1,5 kubnih metara, 40 komada od tri kubna metra i 60 spremnika zapremine pet kubnih metara), procijenjene vrijednosti nabave od 1,68 milijuna eura bez PDV-a, a uz namjeru sklapanja okvirnog sporazuma s pet tvrtki na dvije godine.

Prihvaćene su dvije ponude - tvrtki Komop iz Zagreba (1,61 milijun eura bez PDV-a) i Kova iz Velike Gorice (1,66 milijuna eura), s kojima je Holding sklopio okvirni sporazum.

Na temelju njega Grad je poslao upit za 42 najmanja podzemna spremnika, 36 komada srednje veličine i 72 komada onih zapremine pet kubnih metara.

Polovicom lipnja kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda Komopa i s tom tvrtkom Čistoća je sklopila ugovor na iznos od 1,64 milijuna eura bez PDV-a, odnosno nešto više od dva milijuna eura s PDV-om. Nekoliko dana kasnije Zagrebačke ceste objavile su 'Cjenik izvođenja građevinskih radova za izgradnju podzemnih spremnika' s jediničnim cijenama za pojedine radove i materijale.

Prema spomenutom ugovoru, Grad će osigurati financije za nabavu spremnika, platit će sve građevinske radove, osigurati i ugovoriti izradu tipskih i glavnih projekata, ugovoriti stručni nadzor i geodetske usluge... Osim pražnjenja spremnika, posao Čistoće predviđa distribuciju, smještaj te brigu o njima, dok su ZG ceste zadužene za građevinske i druge radove oko postavljanja spremnika te vraćanje okoliša u prvotno stanje po cjeniku koji su objavili. Koliko će to točno iznositi za svih 150 spremnika, nije posebno precizirano.

Podzemni spremnici u Masarykovoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kada će prvi spremnici biti postavljeni, to ugovor koji je poslan u Skupštinu ne definira. Ono što je iz njega razvidno je rok od deset dana koji Zagrebačke ceste imaju za postavljanje po pojedinoj lokaciji dok, prema okvirnom sporazumu, Komop ima maksimalno 60 dana za isporuku spremnika nakon zaprimljene narudžbenice.

Spremnici bi trebali biti postavljeni na području unutar granica mjesnih odbora 'Stjepan Radić', 'Petar Zrinski', 'Andrija Medulić', 'Mimara', Tuškanac, Gornji grad, Cvjetni trg, 'Kralj Petar Svačić', Nova Ves, 'August Cesarec', Zrinjevac, 'August Šenoa', Medveščak, Ribnjak, 'Hrvatski narodni vladari', 'Knez Mislav', 'Nadbiskup Antun Bauer', 'Petar Krešimir IV.' te na području Britanskog trga. Koje su točno mikrolokacije u pitanju, u dokumentaciji se ne navodi.