U NASELJU BLATO

Zagreb dobio ulicu dr. Juraja Njavre, jednog od simbola Vukovara

06.05.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Zagreb je dobio Ulicu Jurja Njavre (1938.-2008.), nazvanu po liječniku i voditelju kirurgije vukovarske bolnice u Domovinskom ratu, a ploču s nazivom ulice danas je svečano otkrila njegova supruga Lidija

Na svečanosti u zagrebačkom naselju Blato, gdje je dodijeljeno 30-ak parcela hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za izgradnju obiteljskih kuća, okupili su se brojni suradnici dr. Njavre, predstavnici braniteljskih udruga i političari.

Ravnateljica vukovarske bolnice, liječnica Vesna Bosanac rekla je da će njegovo ime i na taj način ostati trajno zapisano, a kao bliska suradnica i prijateljica dr. Njavre, potvrdila je da mu je najvažnija bila obitelj, ali da je, isto tako, bio spreman pomoći svakom čovjeku te da je bio primjer pravednosti, liječništva, hrabrosti i upornosti.

'Svaki grad trebao bi imati sjećanje na njega', kazala je i priznala kako je isprva sumnjala da je 'Njavrina ulica' negdje na periferiji Zagreba loše odabrana, ali da je sada zadovoljna jer vidi da je ulica smještena u samom srcu braniteljskog naselja.'Mislim da bi i Juraj Njavro bio zadovoljan jer je opet sa svojim suborcima od kojih su se neki bili i u vukovarskoj bolnici', kazala je Vesna Bosanac.

Tako smatra i ministar branitelja Predrag Matić, a nekadašnji šef kabineta ministra Njavre. 'Juraj Njavro zasigurno bi želio biti u novom, mladom i lijepom prigradskom naselju, među svojim braniteljima', kazao je i dodao kako je to važan spomen na 'doktora koji je za života bio svijetli primjer poštenja, morala i pravde'. 'Godinama smo mu nastojali pronaći manu - i našli smo je - bio je predobar', kazao je ministar Matić i naglasio da bi mu bilo na čast i ponos da barem djelomično radi i djeluje kao Juraj Njavro.

'Svi koji su branili Vukovar su heroji, a ovo je tek mala gesta pažnje za ono što su dali u Domovinskom ratu', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako je dr. Njavro, zajedno s dr. Bosanac, simbol Vukovara kad se govori o liječničkoj etici i liječničkoj hrabrosti. Kazao je i kako bi bilo bolje da se to i prije učinilo, ali i dodao da je bolje ikad nego nikad.

Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Pero Kovačević, nekad zamjenik prvog ministra branitelja Jurja Njavre, zahvalio je zagrebačkim gradskim vlastima, Gradskoj upravi i Gradskoj skupštini, što su jednodušno i jednoglasno podržali njihovu ideju o imenovanju ulice po dr. Juraju Njavri. 'Legenda Domovinskog rata zaslužuje ulicu u Vukovaru', kazao je apeliravši na vukovarskog gradonačelnika i ministra branitelja da tu ideju i ostvare.