koalicijski ugovor

Zaev ponovo premijer Sjeverne Makedonije

18.08.2020 u 22:17

Bionic
Reading

Socijaldemokratski čelnik Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev bit će ponovo premijer u skladu s koalicijskim ugovorom koji je potpisan u utorak a predviđa i da će tu dužnost pod kraj mandata vlade obnašati Albanac, što je prvi takav slučaj u zemlji

Ugovor potpisan s glavnom strankom Albanaca Sjeverne Makedonije DUI-jem predviđa da Zoran Zaev prepusti dužnost predstavniku albanske manjine na sto dana nakon isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade, a prije novih izbora.

Ovo je prvi put da će predstavnik albanske manjine (četvrtina od 1,8 milijuna stanovnika) obnašati najvišu političku dužnost.

"Ponosan sam što smo uspjeli postići koalicijski dogovor kojim mi se ukazuje čast da vodim buduću makedonsku vladu u iduće četiri godine", rekao je Zaev čija je stranka SDSM tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u srpnju.

"Zemlja će i dalje biti sigurna, napredna i uspješna", dodao je.

Čelnik DUI-ja Ali Ahmeti čestitao je pak koalicijskom partneru na "odvažnosti".

DUI je tražio da predstavnik albanske manjine obnaša premijersku dužnost, a stranka je to postavila kao uvjet za koalicijski ugovor.

Druge stranke sjevernomakedonskih Albanaca kritizirale su pak taj ugovor i najavile bojkot rada parlamenta, nezadovoljne i SDSM-om i DUI-jem.

Parlamentarni izbori u srpnju su prvi otkad je vlada Zorana Zaeva dodala pridjev "Sjeverna" imenu Makedonije kako bi razriješila sukob s Grčkom i omogućila ulazak zemlje u Europsku uniju i u NATO.

Taj dogovor s Atenom, koji su oštro kritizirali desni nacionalisti VMRO-DPMNE-a, pojačao je političke podjele u zemlji.