BICIKLIRANJE PO MORU

Zadranin izumio katamaran na pedale

19.09.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Arbanasi su zadarski kvart poznatih političkih figura i negdašnjih ministara Ingrid Antičević Marinović i Božidara Kalmete. Iz Arbanasa potječu brojna znana imena iz javnog života poput košarkaša Giuseppea Pina Gierge i Roka Stipčevića, veslača Josipa i Bepa Bajla, pjevača Mladena Grdovića, Vedrana i Tomislava Ivčića i Đanija Maršana ili Duška Modrinića

Arbanase krase pitoreskne uske dalmatinske kalete, a njegove žitelje izrazito domoljublje i ljubav prema moru. Ipak, prava asocijacija na Arbanase su bicikli ili, kako ih u Arbanasima nazivaju, bičiklete. Svaka kuća ima barem po jednu.

Kada se odanost moru i biciklima spoji u jedno dobije se jedinstveni arbanaški proizvod, unutar obitelji nazvan, aquabike

Šime Bajlo je 74-godišnji Arbanas koji je poput svih sumještana zaljubljenik u bicikle. Njegovi najbliži će reći da je zaluđen njima. Prvak bivše Jugoslavije prvi puta je postao s 14 godina. Nakon toga još tri puta je bio najbolji u bivšoj državi. Kada nije na biciklu, nešto radi oko njega.

Domoljublje i ljubav prema biciklima prije 12 godina odveli su ga na put s prijateljima biciklistima prema Bibinjama kako bi odao počast prvoj žrtvi Domovinskog rata na zadarskom području Franku Lisici. Tijekom vožnje mu je pozlilo, toga dana doživio je tri infarkta. Srećom, oporavio se i vratio svojoj staroj navici - vožnji biciklom, ali i radu u garaži na novom projektu.

'Sjećam se kao dijete da je iza kuće imao katamaran i da mi je obećao osposobiti ga, međutim on se dosjetio nečeg drugog. Odlučio je pedalirati na moru. Dok on normalno vozi bicikl i okreće volanom istovremeno se okreće propeler koji je spojen lancem za pedale. Kad okreće volanom, okreće se i katamaran. Prednje kolo je povezano s kormilom sprijeda ispod katamarana. Isto tako može voziti i unazad. To je čovjek koji kada je na moru ili na plaži ima osjećaj da gubi vrijeme. Puno bolje se provodio na biciklu. Tako je spojio more i bicikl. U obitelji ga na moj prijedlog nazivaju aquabike', kazuje barba Šimina kći Edita.

I tako sada prekaljeni biciklist konačno na moru ne gubi vrijeme. Sjedne na svoj bicikl i polako pedalira prema morskim prostranstvima. Na radost svoje obitelji i sumještana.