TRGOVINA LJUDIMA

Zabrinutost zbog porasta prostitucije u Dalmaciji

16.06.2009 u 20:17

Bionic
Reading

Hrvatska je 'izvor, tranzitna zemlja i odredište' za muškarce, žene i djecu koje krijumčare preko državnih granica zbog seksualne eksploatacije i prisilnog rada, navodi se u godišnjem izvješću američkog State Depertmenta o trgovini ljudima, objavljenom u utorak.

"S hrvatskim ženama također se trguje unutar zemlje, a žene i djevojke iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe, prebacuju se u Hrvatsku i kroz nju, radi seksualne eksploatacije", navodi se u izvješću.

Dva druga značajna trenda uočena su u Hrvatskoj u 2008., povećenje trgovanja muškarcima zbog prisilnog rada, a po prvi puta Hrvatska služi primarno kao destinacija, a ne uglavnom kao tranzitna zemlja, za žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i prisilnog rada.

"Sezonska migracija strankinja u prostituciji prema Dalmatinskoj obali i s nje na vrhuncu turističke sezone nastavlja izazivati zabrinutost", ističe State Department u izvješću koje se podnosi Kongresu SAD.

Hrvatska vlada u potpunosti ispunjava minimalne standarde za suzbijanje trgovine ljudima, a u 2008. nastavila je s pooštrenjem kazni osuđenima za trgovinu ljudima, dodaje se u izvješću.

Također se kaže da Vlada RH darežljivo financira nevladine udruge (NGO) koje pružaju sklonište žrtvama trgovine ljudima, nastavlja sa sveobuhvatnom i proaktivnom obukom policijskih i drugih kadrova za prepoznavanje trgovine ljudima, te potiče prevenciju te trgovine i podizanje svijesti o njoj u hrvatskoj javnosti.

Među prigovorima se ističe da je u nekim slučajevima u 2008. Vlada RH vršila repatrijaciju žrtava njihovim odvoženjem policijskim vozilom do granice, što ih je dovodilo u opasnost ponovnog izlaganja trgovini ljudima, ali je izvijestila da je taj problem riješen.

Hrvatskoj se preporuča da proširi napore na otkrivanju žrtava trgovine ljudima među ranjivom populacijom kao što su žene u prostituciji i muški radnici u poljoprivredi, ojača kazneni progon, dodatno pooštri kazne osuđenima za trgovinu ljudima, osigura odgovornu repatrijaciju žrtava, te da energično istraži moguću trgovinu ljudima u špici turističke sezone duž svoje obale.

Također se preporuča razvoj i objedinjavanje baze podataka, te povećana koordinacija među tijelima vlade u borbi s trgovinom ljudima.