SLUŽBENI DOPIS MUP-u

'Zabranjujem ulaz policajcu jer je kreten!'

29.06.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Ako ste 'obični' građanin pa policajcu na ulici, nezadovoljni njegovom intervencijom, kažete da je kreten i k tomu ga još optužite da je u dosluhu sa sitnim kriminalcima, više je no izvjesno da ćete 'zaraditi' prekršajnu prijavu zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe i platiti nekoliko stotina kuna kazne. No, ako nezadovoljstvo i uvrede stavite na papir, ovjerite potpisom i pečatom svoje tvrtke i dopis u kojem i dalje tvrdite da je policajac kreten pošaljete njegovim šefovima, po službenoj dužnosti neće vas kazniti nitko!

U istom dopisu, i opet bez kazne, policajcu možete zabraniti da bilo službeno ili privatno dođe u vašu firmu, iako je to u najmanju ruku u suprotnosti s Ustavom RH. Ovakva prepiska proći će vam nekažnjeno barem u PU vukovarsko-srijemskoj, otkriva Večernji list.

Tamo je, naime, lanjskog lipnja Bosiljko Stanić, direktor trgovina Boso, podnio predstavku protiv policajca PP Vukovar Milana Jovčića, nakon intervencije u diskontu Boso u Vinkovcima gdje je neka gospođa zatečena s artiklima za koje nije imala račun.

Policija je pozvana kad se žena vratila, u pratnji dvojice muškaraca koji su u diskontu vikali, a jedan je udario šakom po stolu i oštetio ga. Direktor Stanić nije bio zadovoljan intervencijom Jovčića i njegovog kolege koji su uzeli izjave od gospođe i njezinih pratitelja te poslovođe trgovine, no nisu htjeli u diskontu ostaviti primjerak izjava ili bilješku o intervenciji.

Nekoliko dana nakon događaja direktor je poslao predstavku upravi, tražeći od nadležnih očitovanje. Naveo je da radom policije nisu zadovoljni, pa ako policija 'nije u stanju zaštiti poštene građane i osigurati mir i red u gradu', preostaje im da 'uzmu stvar u svoje ruke' i pojedinim osobama zabrane ulazak, kako privatno, tako i službeno, u svoje prostorije, izvještava Večernjak.

Direktor je naveo da tu prvenstveno misli na policajca Jovčića za kojeg sumnja da je 'u dosluhu sa sitnim lopovima i prevarantima' te da ima 'materijalne ili druge koristi od tih krađa'.

Još je napisao da 'ne želi insinuirati nikakve znake nacionalne ili bilo kakve druge netrpeljivosti', ali traži da se prema zaposlenicima i tvrtki odnosi korektno. 'Stoga izričito zabranjujemo tom kretenu da ulazi u naše objekte službeno i privatno', istaknuo je direktor Stanić u svojoj predstavci.