SVEUČILIŠTE ZATVORILO VRATA

Zabranjenu tribinu o Horvatinčiću ugostit će - Kerum

19.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je Splitsko sveučilište prošlog tjedna zabranilo održavanje okruglog stola Udruge pomorskih kapetana, na kojemu se trebalo raspravljati o stručnim aspektima vještačenja pomorske nesreće u kojoj je tajkun Tomislav Horvatinčić u kolovozu 2011. usmrtio bračni par talijanskih turista, ruku je pružio - Željko Kerum. Novi skup na istu temu, za koji su organizatori tvrdili da je prvotno otkazan zahvaljujući pritisku Horvatinčićevog lobija, održat će se ovog četvrtka u hotelu Corner u vlasništvu bivšeg splitskog gradonačelnika

Službeni naziv okruglog stola jest 'Sudar Santa Marina - Santa Pazienza, glas struke', a glavni naglasak bit će na kritičkom osvrtu na vještačenje i nadvještačenje u Horvatinčićevu slučaju. Kao govornici u prvom pokušaju bili su najavljeni kapetani Mladen Russo, Feđa Pavić, Ante Roje i Jurica Pešo, no ispostavilo se da je to bio prevelik zalogaj za kriterije slobode govora na Splitskom sveučilištu. Zabrana je stigla na sam dan održavanja skupa, i to 'jer se nepravomoćne presude ne smiju komentirati i ne želi se utjecati na sud za vrijeme trajanja postupka'. Organizatorima je pak usmeno rečeno da je zabrana stigla od samog rektora Šimuna Anđelinovića jer 'ne zna do kakvih bi posljedica došlo zbog održavanja ovakvog skupa u prostoru Sveučilišne knjižnice'.

U studenom prošle godine Županijski sud u Šibeniku osudio je Tomislava Horvatinčića jer je skrivio smrt nautičara Francesca Salpietra i Marielle Patelle, no odredio mu je tek uvjetnu zatvorsku kaznu od godine i osam mjeseci uz tri godine kušnje.

Iz Udruge pomorskih kapetana već su najavili da na okruglom stolu ne namjeravaju raspravljati o samom sudskom procesu protiv Horvatinčića, već isključivo o sudaru njegovog glisera s jedrilicom talijanskih turista i vještačenjima koja su potom provedena, odnosno o nautičkim i maritimnim problemima. Nakon neuspjelog prvog pokušaja i zakazivanja novog termina u Kerumovom hotelu objasnili su da u ovakvom obliku nema nikakvih nezakonitosti, što je prošlog tjedna ustvrdio Rektorski kolegij Sveučilišta u Splitu. Potvrdu za to dobili su i u Državnom odvjetništvu.

'Raniji Kazneni zakon iz 1997. propisivao je kaznu za javno iznošenje mišljenja prije pravomoćne presude, ali prema zakonu koji vrijedi od 30. svibnja prošle godine, ta je odredba brisana. Kažnjivo je samo ako netko silom ili zlom prijeti sucu, odnosno pravosudnom dužnosniku', objašnjava predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sanjin Dumanić

Na okrugli stol, inače, pozvana su i četvorica vještaka koji su vještačili u ovom slučaju: dvojica su kazala da ne mogu doći, a dvojica se nisu ni javila.