HEBRANG ZAPOČEO KAMPANJU

'Zabrana pobačaja povećala bi smrtnost žena'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2009 15:55
  • Objavljeno 06.10.2009 u 15:30
Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Predsjednički kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Hebrang posjetom Vukovarsko-srijemskoj županiji te gradovima Vukovaru, Iloku i Vinkovcima danas je počeo pretkampanju za predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare u Palači 'Srijem' Hebrang je, predstavljajući izborni program, naglasio kako će se, bude li izabran za predsjednika države, zauzimati da se što brže izjednači razvoj ratom stradalih i ratom pošteđenih područja u Hrvatskoj.

Podsjetivši na izborni slogan "Za europsku i ponosnu Hrvatsku", također je istaknuo kako se budući hrvatski predsjednik mora zauzimati za što "brži ulazak Hrvatske u EU tako da on ne bude samo formalan već i sadržajan". Također smatra kako budući predsjednik mora "prednjačiti u osmišljavanju ideja i poticaja" za što brži razvoj i napredak Hrvatske, a to mu, kako je ocijenio, omogućuje i hrvatski ustav.

Mesić tražio sjednicu Vlade, a Sanader ga odbio

Predsjednik Stjepan Mesić u veljači ove godine zatražio je sazivanje sjednice Vlade na kojoj bi se govorilo o standardu građana i stanju u gospodarstvu. No, tadašnji premijer Ivo Sanader ga je odbio kazavši kako nema potrebe za takvom sjednicom, jer Vlada, kako je istaknuo, na svakoj svojoj sjednici kontinuirano donosi mjere u prilog standarda građana i hrvatskoga gospodarstva.

U najkritičnijem razdoblju razvoja Hrvatske, kad nas je sustigla gospodarska i financijska kriza, nije održana nijedna tematska sjednica vlade koju je predsjednik Republike mogao sazvati, a nije", kazao je. Kao predsjednik će se zauzimati da konkurentnost hrvatskog izvoznog proizvoda bude na najvišoj razini, zagovarati reformu poreza i doprinosa, uporno se boriti protiv kriminala i korupcije te "predlagati vlastita rješenja i ideje, a ne samo kritizirati vladu i državne ustanove".

Osvrnuvši se i na medijske napise o predsjedničkoj kandidaturi člana predsjedništva HDZ-a i bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, poručio je kako će se "na Primorca, ako se doista kandidira, kao i na Vidoševića, morati primijeniti član 13. statuta HDZ-a" u kojem se govori o načinima prestanka članstva u stranci.

Podupro je i stajališta liječnika iz Petrove bolnice u Zagrebu da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, rekavši kako se, međutim, glede pobačaja zauzima da se to pitanje prepusti savjesti svakog liječnika.

"Nisam za nasilno nametanje stajališta, već bih preporučio da svaki liječnik radi po vlastitoj savjesti i tada sigurno neće pogriješiti", kazao je, rekavši kako je u nekim zemljama zabrana pobačaja uzrokovala negativne posljedice i povećanje smrtnosti žena.

Prije konferencije za novinare Hebrang je položio vijenac podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te posjetio Opću bolnicu u Vukovaru.

Popodne će se susresti s članovima Koordinacije braniteljskih udruga Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, posjetiti franjevački samostan u Iloku i vinkovačku župnu crkvu svetih Euzebija i Poliona te u Vinkovcima nazočiti sjednici predsjedništva ŽO HDZ-a i županijskg izbornog stožera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi