HRVATSKA KULTURA

Zabetonirano nalazište kamenih kugli

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 11:45
  • Objavljeno 20.06.2011 u 11:25
Nalazište kamenih kugli na Dalmatini 2

Nalazište kamenih kugli na Dalmatini 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić/tportal.hr

Ministarstvo kulture nije održalo svoje obećanje i nije zaštitilo nalazište 100 milijuna godina starih kamenih kugli, pronađenih na gradilištu Dalmatine kod Vrgorca. Sva gradilišta oko Vrgorca vrve od građevinskih strojeva i radnika, posebno u ovom periodu kada se rade završni radovi na dionici autoceste od Ravče do Vrgorca koja će biti puštena u promet 1. srpnja

Građevinci koji vrijedno rade svoj posao, na gradilišta dnevno postavljaju kubike i kubike asfalta i betona, tako da jedan sloj betona prekrio i nalazište kamenih kugla.

Jure Divić/tportal.hr

Jure Divić/tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić/tportal.hr

Iako je bivši ministar kulture Božo Biškupić obećao zaštitu nalazišta, njegovo označavanje i postavljanje tabli na jedno odmorište Dalmatine u okolici Vrgorca, od toga nije učinjeno ništa, a građevinari su radeći svoj posao postavili željeznu armaturu i prekrili betonskim slojem područje oko ulaza u tunel Šubir na kojemu je u našoj nazočnosti, što su zabilježili i fotoaparati, dr. sc. Hrvoje Posilović sa zagrebačkog PMF iskopao kamene kugle i o tome napravio znanstveni rad koji je u listopadu 2010. godine predstavio na 4. kongresu geologa u Šibeniku.

Nalazište kugli o kojemu je napisan i znanstveni rad tako je otišlo u zaborav, prekriveno je betonom i sakrilo sve tragove vrijednog nalaza, 100 milijuna godina starih, u svijetu jedinstvenih kamenih kugli pravilnog oblika. Od dva nalazišta kugli koja su znanstvenici s PMF obilježili i istražili, jedno je već betonirano u cijelosti, a drugo djelomično.

Godinu i pol dana nakon vrijednog nalaza, istraživanja od strane stručnjaka, pisanja medija i apeliranja na nadležne institucije, nije učinjeno ništa i vrijedni geološki nalaz završio je pod betonom i nezaštićen otišao u zaborav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi