VAKULA NAJAVLJUJE

Za vikend stiže nova porcija smrzavanja!

19.01.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Kao što i priliči drugom desetodnevlju siječnja, današnje je jutro u većini Hrvatske najhladnije u dosadašnjem dijelu zime 2015/16. No, u ovome tjednu ponegdje će vjerojatno biti još hladnije!

Crni Lug -16°C!

Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a prošle noći i jutros najniža temperatura zraka na 2 metra visine bila je u Crnom Lugu (Risnjak) -16°C, te na Zavižanu, -15°C, a samo malo viša u Delnicama, Gospiću, Otočcu i Plitvičkim jezerima, -14°C, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

I u sjevernijim se krajevima unutrašnjosti živa u termometrima meteoroloških kućica spuštala ispod -10°C, primjerice u Bednji, -13, te Belom Manastiru, Daruvaru, Karlovcu, Križevcima, zračnoj luci Zagreb i na Sljemenu.

Knin, Sinj -11°C!

I dok je u većini istočne Hrvatske u ovome siječnju bilo i hladnije nego jutros, u unutrašnjosti Dalmacije nije! U Kninu i Sinju jutros je bilo -11°C, a u Imotskome -8.

Naravno, sve te vrijednosti više su od rekordno niskih zabilježenih u povijesti, u kojima u siječnju prevladavaju one iz 1985. i 1963. godine, a u postajama s duljim nizom mjerenja – iz 1942. godine. Tada je, primjerice u Hvaru, najniža temperatura zraka bila -7°C. Jutros, „samo“ -2!

Šibenik -5°C!

Osim u Hvaru, negativni predznak imala je jutros temperatura zraka i gotovo diljem Jadrana, pri čemu je najhladnije bilo u Šibeniku, uz čak -5°C. Za utjehu, 22. siječnja 1963. bila je -10°C.

Više od 0°C bilo je jutros na postajama Rovinj - Sv. Ivan na pučini, te Mali Lošinj i Lastovu, te najviše, „čak“ 4°C, na Palagruži.

U Dubrovniku najhladnije još od 31. 12. 2014.

I dok je u Šibeniku, kao i u primjerice Rijeci, ove godine već bilo „minusa“, u Zadru, Splitu i Dubrovniku ovo su najhladniji dani ove godine. Štoviše, hladnije nego jutros posljednji je put bilo 31. prosinca 2014., pri čemu je u Splitu temperatura zraka tijekom prošle godine samo jednom imala negativan predznak, a u Dubrovniku ni jednom!

Jutra do petka bit će malo manje hladna, a ponovno hladnije nego danas vrlo će vjerojatno barem ponegdje biti u subotu ujutro...

U četvrtak jačanje bure!

Osim hladnoće, zimskom će ugođaju ponovno pridonijeti bura, koja će tijekom četvrtka jačati, a prije nje – mjestimice će zalepršati i poneka pahulja snijega.