IDEALNO ZA POSJETE GROBLJU

Za vikend i sisvete suho, sunčanije i toplije

28.10.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Za vikend i sisvete očekuje nas mirno i ugodno jesensko vrijeme, bez kiše, snijega, bure ili poledice, idealno za posjete groblju ili izlete i putovanja. Probleme bi mogla stvarati samo maglom smanjena vidljivost, najavljuju prognostičari

Tijekom vikenda vrijeme će u unutrašnjosti biti ugodno i suho. Neće biti ni kiše ni snijega. U jutarnjim satima u većini kopnenih krajeva očekuje se magla ili niska naoblaka koja se mjestimice može dulje zadržati. No danju će biti sunčanih razdoblja. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura kretat će se od 0 do 6°C, a u slučaju vedre noći moguć je i slab mraz. Najviša dnevna ovisit će o količini sunca i bit će uglavnom između 13 i 17°C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano i suho. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab vjetar s mora, a na otvorenom moru umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će se kretati do 5 do 10°C, a uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne bit će između 18 i 23°C.

U nedjelju će na Jadranu biti pretežno sunčano, samo povremeno uz malu naoblaku. Noću će biti tiho ili uz slabu buru, dok će danju puhati uglavnom slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju će biti od 5 do 10°C, a uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne kretat će se od 17 do 23°C.

U početku sljedećeg tjedna nastavit će se utjecaj polja visokog tlaka zraka, što znači stabilno i mirno jesensko vrijeme. U unutrašnjosti u jutarnjim satima bit će mjestimične magle i niskih oblaka koji se mogu i dulje zadržati. Sredinom dana očekuju se sunčana razdoblja. Vjetar će biti slab, što će pogodovati zadržavanju magle. Jutarnja temperatura kretat će se od 1 do 6°C, uz vedru noć ponegdje i malo niža, pa su mogući slabi mrazovi. Najviša dnevna bit će između 12 i 17°C.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, mjestimice uz malu ili umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura uglavnom će se kretati od 10 do 15°C, a dnevna od 17 do 20°C - više proljetna nego jesenska. Svi oni koji neće ići na groblje mogli bi se zaputiti na more. Biometeorološke prilike bit će povoljne.

Ni u drugom dijelu sljedećeg tjedna zasad nema na vidiku veće promjene vremena, što znači da će se zadržati uglavnom suho i toplije od prosjeka, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Svi Sveti mrzli dan, Božić u ledu okovan.'

3. studenog 1859. godine poplavio je potok Medveščak u Zagrebu.

4. studenog 1996. godine zabilježeno je neobično toplo vrijeme u mnogim krajevima Hrvatske (Zagreb 23,7°C; Slavonski Brod 25,6°C; Gradište 26,0°C)

5-8. studenog 1980. godine na području Like i Gorskog kotara padala je dugotrajna kiša koja se ledila. Svi dalekovodi bili su oštećeni.

7. studenog 1973. godine zabilježen je nagli pad temperature. Padao je mokar snijeg i puhao jak vjetar koji je lomio dalekovodne stupove na području Zagreba.