PHILLIP REEKER:

'Za Srebrenicu trebaju vrijediti druga izborna pravila'

Srebrenica

Srebrenica

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker ocijenio je da bi za Srebrenicu trebala vrijediti posebna izborna pravila zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima u posljednjem ratu čime je uvelike promijenjena demografska slika ove općine, izvješćuje u subotu Dnevni avaz

'Demografska slika Srebrenice promijenjena je genocidom i zato se sada mora voditi računa o tome tko će biti politički predstavnici u tom gradu', rekao je Reeker stranim dopisnicima na brifingu u State Departmentu.

Dodao je da je pitanje Srebrenice, u kojoj će se ove godine kao i u drugim općinama održati lokalni izbori, od 'iznimne važnosti za sve građane u BiH'. Pri tome je negirao postojanje pritisaka iz Sjedinjenih Država oko promjene izbornih pravila.

Vodeće bošnjačke stranke u BiH inzistiraju da se u Srebrenici omogući glasovanje i osobama podrijetlom iz te općine a u kojoj trenutačno ne žive, što je vrijedilo na izborima 2008. godine.

Istodobno srpske stranke protive se drukčijim izbornim propisima za Srebrenicu u odnosu na druge općine u BiH.

U zaštićenim enklavama Srebrenici i Žepi tijekom 1995. godine postrojbe bosanskih Srba počinile su najteže ratne zločine na području Europe od završetka Drugog svjetskog rata. Po službenim podacima likvidirano je oko 8.000 bošnjačkih civila i vojnika.

Zbog toga se pred Haaškim sudom vodilo više sudskih procesa koji su okončani doživotnim i višegodišnjim kaznama zatvora, a u tijeku je suđenje protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića i zapovjednika oružanih snaga Ratka Mladića koji se terete za srebrenički masakr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi