ELEMENTARNA NEPOGODA 2014.

Za sanaciju štete u Gorskom kotaru HEP daje još 22 milijuna kn

04.02.2015 u 18:39

Bionic
Reading

Na distribucijskoj mreži Gorkog kotara prošle godine obavljeni su radovi vrijedni 62,5 milijuna kuna, a ove godine HEP će na tom području uložiti još 22 milijuna kuna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Skradu na kojoj je vodstvo HEP-a izvijestilo o završetku sanacije i obnovi elektroenergetske mreže u Gorskom kotaru koju je prije godine dana oštetila ledena kiša

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić rekao je da HEP ODS ove godine u Hrvatskoj namjerava investirati 964,7 milijuna kuna, od čega će na području Elektroprimorja Rijeke uložiti oko 100 milijuna kuna, i to u kapitalne objekte, u program novih priključenja, remonte i modifikaciju mreže. Ukupni plan investicija je gotovo milijardu kuna, a uz investicije u hidroelektrane koje smo najavili u studenome od 3,6 milijarda kuna, HEP u 2015. postaje jedan od najvećih investitora hrvatskoga gospodarstva, dodao je Jukić.

Šteta na distribucijskoj i prijenosnoj mreži u Gorskome kotaru uzrokovana elementarnom nepogodom je oko 106 milijuna kuna.

Do kraja 2014. rekonstruirana je oštećena srednjonaponska i niskonaponska mreža, tako da su nadzemne dionice mreže popravljene ili zamijenjene podzemnim kabelima. Prije elementarne nepogode u strukturi elektroenergetske mreže Gorskoga kotara podzemne dionice činile su 30 posto mreže, a sada je njihov udjel 37 posto. U HEP-u sljedećih godina na tom području namjeravaju dosegnuti razinu od 48 posto podzemnih dionica.

Elementarna nepogoda pogodila je Gorski kotar 1. veljače prošle godine, kada su bila oštećena sva 93 kilometra mreže napona 35 kV, to jest 80 posto nadzemne 20 kV mreže (oko 230 od 291 kilometra) te 50 posto nadzemne 0,4 kV mreže (oko 180 od 367 kilometara).

Za sanaciju štete HEP je izgradio mrežu od 24 veća agregata ukupne snage oko 6 MW i angažirao 350 elektromontera iz Elektroprimorja i drugih distribucijskih područja. Tom intervencijom električnu energiju u sedam dana ponovno je dobilo 90 posto kupaca, a u sljedeća četiri tjedna na mrežu su priključeni i ostali kupci. HEP je priopćio da je sve dosadašnje troškove sanacije od 62,5 milijuna kuna financirao HEP-ODS vlastitim novcem, da je mjerodavnome ministarstvu predao elaborat sanacije štete po kriteriju prihvatljivih troškova od 54,4 milijuna kuna te kako očekuje naknadu dijela štete iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Zamjenik primorsko-goranskoga župana Marko Boras Mandić rekao je da je ta županija za pomoć Gorskom kotaru izdvojila oko dva milijuna kuna te da je zajedno s Vladom potaknula inicijativu da se aplicira za pomoć iz europskog Fonda solidarnosti, iz kojega je odobreno 65 milijuna kuna pomoći. Tako će, uključujući sva ulaganja, za obnovu i ublažavanje posljedica elementrane nepogode u Gorskom kotaru biti uloženo oko 200 milijuna kuna, dodao je.

Na pitanje o dokapitalizaciji HEP-a inicijalnom javnom ponudom dionica, Jukić je odgovorio kako je HEP spreman za sve izazove, da je upoznat s planovima Vlade za tu tvrtku te da će po Vladinim odlukama i postupati.