ČAČIĆEVA PORUKA KOSORICI:

'Za rebalans treba pamet, a ne hrabrost'

18.08.2010 u 13:02

Bionic
Reading

'Za dobar rebalans ne traži se samo hrabrost, nego i pamet, a to dosada nismo uspjeli naslutiti', poručio je Radimir Čačić u osvrtu na predstojeći rebalans proračuna. Oštro kritizirajući ekonomsku politiku Vlade, ustvrdio je da jedini pravi potez HDZ-ove vlasti bio onaj Sanderov, kada je 15 dana prije svog odlaska smanjio proračunske rashode za pet milijardi kuna

Čačić se zalaže za radikalni rez u proračunu koji bi se trebao kretati u granicama od 10 milijardi kuna. Tvrdi da bi se to moglo lako postići smanjivanjem ukupne mase plaća u javnom sektoru, reduciranjem transfera prema jedinicama lokalne uprave i samouprave te oštrim rezom u kapitalnim investicijama.

'Javni sektor se mora suočiti sa stanjem u gospodarstvu', poručio je Čačić, predloživši smanjenje mase plaća za 5 posto te uvođenje indeksacije, kojom bi se visina plaća u javnom sektoru uskladila s kretanjem gospodarstva. Argumentirajući taj prijedlog, usporedio je kretanje plaća u javnom i privatnom sektoru, iz čega je vidljivo da je u državnim komunalnim tvrtkama prosječna plaća rasla za 7,6 posto (na 6,7 tisuća kuna), dok je u privatnim uslužnim djelatnostima pala za 8,1 posto (na svega 3,3 tisuće kuna) te zaključio da 'tamo gdje nema tržišta, novac nije u pitanju'.

Kritizirajući premijerkinu izjavu da se 'ne može ništa ozbiljno smanjiti u kapitalnim investicijama', Čačić je rekao da nije potrebno smanjivati investicije, već promijeniti model financiranja. Predložio je da se većina kapitalnih investicija financira kroz javno partnerstvo po uzoru na model koji je primijenio u Varaždinskoj županiji.

Ukazujući na neefikasnost Vlade u tom pogledu, spomenuo je Agenciju za javno privatno partnerstvo koja, prema njegovim riječima, u dvije godine postojanja nije realizirala nijedan projekt, a u međuvremenu je ukinuta. 'To je primjer kako Vlada smeta u realizaciji investicijskih projekata. Treba je pozvati da prestane smetati', poručio je Čačić.

Založio se za povećanje sredstava u proračunu za obučavanje stručnjaka koji bi radili na pripremi projekata financiranih iz fondova EU-a. Također, pozvao je Vladu da prezentira razvojni program u energetici kojim bi se zaposlile tisuće ljudi.

Velik prostor za rezanje HNS vidi i u transferima države lokalnim jedinicama uprave i samouprave, koji iznose čak pet milijardi kuna godišnje. 'Taj novac nije namijenjen konkretnim projektima, već su to politički transferi za stranačke i koalicijske prijatelje', ustvrdio je Čačić, pozivajući Vladu da prekine s takvom praksom.

Komentirajući mogućnost uvođenja poreza na banke, Čačić je izrazio skepsu prema takvom potezu. 'Ne daj Bože da to uvede ova vlada, jer će sprčkati i taj novac', našalio se. Ipak, smatra da ima temelja za uvođenje takvog poreza, ali bi to bilo opravdano 'jedino ako bi se istovremeno rasteretilo gospodarstvo'.

Dragan Kovačević, ekonomski strateg HNS-a, kritizirao je sindikalni prijedlog ukidanja drugog mirovinskog stupa, ustvrdivši da su mirovinski fondovi jedan od najvećih investicijskih potencijala koje Hrvatska ima.