ISTA KAZNA I POČINITELJU

Za naručeno ubojstvo 4,5 godine zatvora

14.10.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Zbog poticanja na ubojstvo Đurđice Šimunić kojoj je dugovao 40 tisuća eura danas je na Županijskom sudu na četiri i pol godine zatvora osuđen zagrebački klesar Ljudevit Špoljar, a jednaku je kaznu dobio i njegov suradnik Mile Karaica koji je na Špoljarov nagovor žrtvu 2005. dočekao na stubištu i brutalno izudarao metalnom šipkom po glavi i tijelu

Iako teško pretučena tada 63-godišnja Đurđica Šimunić nije podlegla ozljedama pa je nakon jednogodišnjeg liječenja prepoznala napadača i povezala ga s dužnikom.

Obrazlažući presudu sudac Željko Horvatović je utvrdio da je Karaica, na Špoljarov nagovor, napao Đurđicu Šimunić kako bi joj oduzeo torbicu u kojoj je uz 10 tisuća kuna i dokumente imala i potvrdu o dugovanju.

Iako je Špoljar tijekom suđenja porekao bilo kakvo dugovanje više je svjedoka potvrdilo da mu je Đurđica Šimunić dala novac te da je za to imala potvrdu koju je Špoljar vlastoručno potpisao.

Među svjedocima koji su potvrdili žrtvinu priču bili su Špoljarov rođak i kum koji ga nisu imali razloga lažno teretiti, kazao je sudac.

Dodao je da su svjedoci potvrdili i da je Špoljar prije zločina u više navrata prijetio žrtvi te da je Karaica izveo brutalan zločin kako bi svog suradnika riješio duga.

Sve to, uključujući i SMS poruku koju je Karaica nakon napada poslao Špoljaru, predstavlja zatvoren krug indicija da su planirali i počinili zločin, ustvrdio je Horvatović.

Brutalan napad na Đurđicu Šimunić dogodio se 11. listopada 2005. u njenom stubištu u zagrebačkom naselju Siget.

U presudi stoji da ju je Karaica sačekao ispred ulaza u lift i metalnom šipkom izudarao po glavi te nastavio udarati i nakon što je pala na tlo. Pritom joj je nagnječio mozak, slomio lubanju, obje potkoljenice, lijevu nadlakticu i izazvao unutarnje krvarenje, a smrtni je ishod otklonjen hitnom liječničkom intervencijom.