LIDER OPORBE O POVRATU IMOVINE

Za Milanovića dogovori Crkve i Vlade uoči izbora 'nisu velik problem'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:26
  • Objavljeno 08.11.2011 u 14:20
Jadranka Kosor i Zoran Milanović

Jadranka Kosor i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Lideru Kukuriku koalicije Zoranu Milanoviću, ujedno i jednom od najozbiljnijih kandidata za budućeg premijera, nije sporan povrat imovine Crkvi, odnosno naknada za oduzete nekretnine, no smatra da je upitan trenutak u kojem se obveze države – detaljiziraju

Zoran Milanović je podsjetio na zakonsku stavku po kojoj 'Vlada ne bi smjela u prijelaznom tehničkom razdoblju preuzimati nove financijske obveze', ali i ukazao kako povrat imovine oduzete Crkvi u vrijeme komunističke vladavine – nije nova obveza

'O političkim motivima ne mogu govoriti, kao ni o tajmingu jer Vlada očito ima neke političke razloge. Činjenica je da Hrvatska ima neke obveze prema Crkvi proistekle iz konkordata. Pitanje je vremena u kojem se te obveze detaljiziraju', rekao je Milanović.

Napominjući kako je Hrvatska s Vatikanom svojedobno potpisala međunarodni ugovor, koji je prihvaćen i u Saboru te je po pravnoj snazi jači od hrvatskih zakona, Milanović je dodao da je ispunjenje dijelova tog dokumenta hrvatska obveza. Podsjetio je i kako je obveze iz tog ugovora imala i koalicijska Vlada Ivice Račana

'Što dosad to nije realizirano u potpunosti, a to godinama traje, drugo je pitanje. Predizborno vrijeme koristi se da bi se nekom dopali, pa postoje različiti motivi', znakovito je ustvrdio Milanović.

Na novinarsko inzistiranje zašto je to učinjeno na manje od mjesec dana pred izbore, lider oporbe uputio je za odgovor na suparničku stranu, odnosno na HDZ. Jasno mu je, kako kaže, da se to moglo napraviti i ranije, poručivši da 'to i tako čeka sljedeću Vladu'.

'Ponavljam da Vlada nije preuzela nikakvu novu financijsku obavezu jer općenita obveza hrvatske države postoji. Vlada predstavlja državu i 20 dana prije izbora krenula se dogovarati s legitimnim i legalnim predstavnicima Katoličke crkve. Što je dogovorila – ne znam. Ne vidim u tome neki veliki problem', odgovorio je Milanović.

Na sličnom tragu ocijenjen je i sastanak premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima pet sindikalnih središnjica, odnosno trenutka kad su se predstavnici Vlade odlučili sastati i razgovarati s čelnicima sindikata.

'Postoje dvije vrste obaveza koje Vlada može preuzeti. Jedno su financijske obveze koje su utužive pred sudovima, npr. kolektivni ugovori, no postoje i politički dogovori koji su utuživi na biralištima', zaključio je Zoran Milanović.

Bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Ivica Maštruko prethodno je rekao da je dogovor premijerke Kosor s biskupima 'klasična politička korupcija'. Maštruko je naveo i da je 'moralno upitno da HBK 20 dana prije izbora pristaje prihvatiti jednu koruptivnu političku ponudu' te zaključio da je cijeli slučaj sporan i s pravnog aspekta jer je upitno 'smije li tehnička Vlada donositi odluke koje stvaraju financijske i materijalne obveze u budućnosti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi