BIZARNO SUČELJAVANJE

Za dom (zdravlja) spremni kod Hloverke i Togonala

  • Autor: M.O.
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 10:18
  • Objavljeno 30.11.2011 u 08:00
hloverka zijeva

hloverka zijeva

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Kad je hrvatska javnost, zapravo onaj neodlučni dio koji se još uvijek predomišlja kome izborne nedjelje dati svoj glas, taman pomislila da je vidjela sve, u HTV-ov studio na predizborno sučeljavanje došlo je čak 46 predstavnika kandidacijskih lista u Prvoj izbornoj jedinici. Iako teritorijalno najmanja, očito je imala najviše toga za pokazati

Drugi pjevački izlazak Dalija Mora na scenu u HTV-ovu sučeljavanju, ovog puta posvećen Jadranki Kosor, zapravo je bio samo uvertira za ono što je slijedilo dan kasnije. Žaljenje opernog pjevača što premijerka nije u studiju kako bi joj otpjevao 'Jadrankina vlada ubrzo pada' i nastavio s 'Ustani bane', ipak je neopravdano ostalo u sjeni.

Za ovalnim stolom doslovce nije bilo dovoljno mjesta, pa je dio kandidata predvođen prvim zagrebačkim SDP-ovcem Davorom Bernardićem, zahvaljujući abecednom redoslijedu, morao po pomoćne stolce, pa u drugi red.

Iako u prvom redu i pompozno najavljen, Siniša Vuco nije želio politizirati, kako je rekao, nego je pojasnio razloge svojeg pojavljivanja u sučeljavanju. Upozorio je da je 'došao zbog nevjerojatnog razloga – da ga šira hrvatska javnost vidi'.

'Moja publika zna kako izgledam, no kako me mnogi hoće vidjeti u Saboru, počela je medijska hajka gdje su, osim falsificiranja mojih izjava, falsificirali i moj izgled', rekao je Vuco uz napomenu da je 'normalno ljudsko biće, a ne monstrum i nakaza kakvim su ga neki tiskovni mediji predstavljali'.

'Hrvatski sabor bez Siniše Vuce i sa Sinišom Vucom, totalno su dvije različite stvari', poručio je Vuco u emisiji koju su vodili Hloverka Novak-Srzić i Mislav Togonal.

No nitko nije mogao zasjeniti ultradesničara Mladena Schwartza koji se, među ostalim, založio za neograničene diktatorske ovlasti, jaku državu i čeličnu šaku, uvođenje staleškog, a ne stranačkog Sabora, ali i povrat smrtne kazne – strijeljanjem i vješanjem

U jednoj od svojih replika, nakon što ga je, kako je rekao, 'drugarica Hloverka prekinula', naveo je još i asimilaciju nacionalnih manjina po francuskom modelu, potom red, rad i stegu, te vođu, elitu i narod.

Na upadicu Hloverke Novak Srzić 'druže, gotovo', izlaganje je završio sa 'za dom – spremni', nakon čega mu je netko od suparnika na sučeljavanju odgovorio – 'za dom zdravlja'.

Ni ostali kandidati za Sabor, posebno oni koji su posljednjih dana česti gosti Prisavlja, poput Ivana Pernara koji je opet tumačio monetarnu politiku, nisu odustali od svoje uobičajene retorike u studiju HTV-a.

Roko Šikić iz pokreta Volim Hrvatsku ponio je čak sa sobom crveni karton, pa ga je pokazao predstavnicima HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HSLS-a, HSP-a, pozivajući i građane da učine isto na izborima.

Doduše, na sličnom tragu kao i u prijašnjim nastupima nastavili su i HDZ-ovi ministri, pa ni Gordan Jandroković nije odustao od stranačke retorike koja se ponavlja u kampanji. Prilikom isticanja zasluga HDZ-a od osamostaljenja Hrvatske do danas, odmah su uslijedili povici negodovanja i traženje replika preko reda.

Na kraju, jasno je da po važećim pravilima i nije drugačije na javnoj televiziji moguće organizirati predizborno sučeljavanje, no još je jasnije da 'male' stranke i neovisne liste baš i ne mogu puno reći u tako kratkom vremenu koje im se nudi. Iako su neki komentirali da bi izlaganja kandidata mogli smanjiti i na 15 sekundi, čini se da je nekima i to previše.

izborni automat

izborni automat

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi