prisebni strojovođe

Za dlaku izbjegnut frontalni sudar vlakova kod Slavonskog Broda: Oglasili se iz HŽ-a

05.05.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Dva vlaka koja su se kretala na istom kolosijeku jedan prema drugome zaustavljena su oko 13 sati između kolodvora Andrijevci i Garčin na udaljenosti od oko dva kilometra. Srećom nema ozlijeđenih, a do skorog sudara je došlo zbog pogreške prometnika, priopćili su u petak iz Hrvatskih željeznica (HŽ)

Riječ je o putničkim vlakovima, a moguća tragedija izbjegnuta je samo zahvaljujući prisebnosti strojovođa, javlja Danas.hr.

Naime, jedan strojovođa uočio je kako mu ususret dolazi drugi vlak pa je blicao, a drugi mu je uzvratio blicanjem. Počeli su naglo kočiti te su time izbjegli frontalni sudar.

Vlakovi su prometovali na relaciji od Zagreb Glavnog kolodvora prema Vinkovcima, odnosno na relaciji od Vinkovaca prema Zagreb Glavnom kolodvoru.

Oglasili su se i iz HŽ Infrastrukture, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Danas, 5. svibnja 2023., u 12.34 sati između kolodvora Andrijevci i Garčin na istom kolosijeku zaustavljeni su vlakovi na međusobnoj udaljenosti od oko 2 kilometra. Oba vlaka trebala su proći istim lijevim kolosijekom, jer se na drugom desnom izvode radovi o čemu su svi dionici bili obaviješteni.

Prema prvim informacijama oba vlaka su se našla u isto vrijeme na lijevom kolosijeku zbog pogreške prometnika vlakova, koji je odmah nakon uočenog propusta kontaktirao strojovođu i zaustavio vlak. U tijeku je istraga kojom će se utvrditi odgovornost i nakon koje će biti poznato više informacija'.

Iz Policijske uprave brodsko-posavske potvrdili su da je zaprimljena dojava u 13.05 sati o krivom preusmjeravanju vlaka na relaciji Donji Andrijevci – Staro Topolje. Kažu da su vlakovi koji su dolazili iz suprotnih smjerova zaustavljeni na vrijeme, te da nije bilo ozlijeđenih osoba.

Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika i provođenje očevida radi utvrđivanja okolnosti i činjenica tog događaja, o čemu je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. Prema pisanju medija, u vlaku koji se kretao iz Zagreba prema Vinkovcima bilo je 45 putnika, a u vlaku u smjeru iz Vinkovaca 82.