AKCIJA ULJANIK

Za devetoricu osumnjičenih zatražen istražni zatvor, trojica izlaze iz pritvora

27.03.2019 u 18:43

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u srijedu je ispitalo svih 12 uhićenika u akciji Uljanik od kojih je za devetoricu osumnjičenih predloženo određivanje istražnog zatvora, doznaje se u srijedu iz Županijskog državnog odvjetništva

"Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u srijedu je ispitalo svih 12 uhićenika te je nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv devetero uhićenika, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a protiv petorice od njih devet i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, izjavila je u srijedu glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Tea Radovani.

Kako je rekla, za trojicu nije predložen istražni zatvor jer nema osnove za određivanje i oni izlaze iz pritvora. Dodala je kako će daljnje državnoodvjetničke odluke biti objavljene na internetskim stranicama.

Radovani je još rekla i da je ŽDO u Rijeci zaprimio kaznenu prijavu policijskog USKOK-a protiv 12 hrvatskih državljana zbog postojanja osnovanje sumnje na počinjenje više kaznenih djela iz područja gospodarstva i to kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule u razdoblju od siječnja 2010. do listopada 2017., na štetu Uljanika i 3. maja te državnog proračuna, rekla je Radovani.

Kako se doznaje na Županijskom sudu u Rijeci, osumnjičene će sutra saslušati istražni sudac, kada će odlučiti i o pritvoru.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

Od svih 12 osumnjičenika, koji su danas ispitani, veći dio se branio šutnjom dok je manji dio iznosio obranu. Tijekom jutra na ispitivanje su dovedeni bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave 3. maja Zdravko Pliško, bivši član Uprave Uljanika te sadašnji član Uprave Brodogradilišta Uljanik i predsjednik Nadzornog odbora Veljko Grbac, bivši direktor i član Uprave Brodogradilišta Uljanik Silvan Kranjc i bivši predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković, bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić i prokurist Uljanik plovidbe Darko Šorc te predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan. Nešto kasnije ispitani su i Dragutin Pavletić, Eduard Milovan, Elvis Pahljina i Marinko Brgić.

Branitelj Antuna Brajkovića odvjetnik Goran Marjanović rekao je da je Brajković iznosio obranu, da će se u daljnjem postupku aktivno braniti te da je naveo da je sve što je radio, radio na dobrobit Uljanika.

Odvjetnik Pavle Peršić, branitelj Eduarda Milovana rekao je kako je on iznio kratku obranu, da je osporio bilo kakvo nezakonito postupanje.

  • +6
Rijeka: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik na ispitivanje u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Branitelj Elvisa Pahljine odvjetnik Goran Veljović naveo je da obranu danas nisu iznosili i da se Pahljina branio šutnjom. Naglasio je da nisu imali dovoljno vremena za valjanu pripremu, da je spis na koji su se trebali očitovati složen te da očekuje da će Pahljina biti pušten na slobodu.

Braniteljica Dragutina Pavletića  Marija Budimir rekla je da je njezin branjenik u cijelosti iznosio obranu, da nema što skrivati i ne smatra se krivim.

Policija ih je uhitila i sumnjiči ih za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.