UHVAĆEN U ŠVERCU ZAŠTIĆENIH VRSTA

Za 36 ptica izbrojio 7.000 kn kazne

06.10.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Švercera, koji se ponadao lakoj zaradi, skupo je stajalo 36 mrtvih ptica koje je jučer pokušao prokrijumčariti iz BiH u Hrvatsku. Iako policiji nije želio otkriti kome je trebao prodati ubijene ptice, pretpostavlja se da je krajnje odredište Italija

Prepelice, gnjurac, fazani, divlje patke te strogo zaštićene prugaste trepeljke pronađene su iza vozačkog i suvozačkog sjedala. Desetak ptica 41-godišnjak je skrio pokraj sebe, na stražnjem sjedalu, dok je za upravljačem Audija A4, talijanskih registarskih oznaka, bio njegov 19-godišnji sin.

Pregledom vozila u mjestu Novi Varoš, nedaleko od graničnog prijelaza Stara Gradiška, policajci su pronašli ukupno 36 zaštićenih vrsta ptica ulovljenih na području Bosne i Hercegovine. Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad strancem utvrđeno je da je on ptice prevezao iz BiH u Republiku Hrvatsku izbjegavajući mjere carinske kontrole.

S obzirom da se radi o zaštićenim vrstama ptica, u rad se uključio i inspektor za zaštitu prirode i okoliša, koji je utvrdio da se među zaštićenim pticama nalazi i pet strogo zaštićenih vrsta ptica, te je bosanskohercegovačkog državljanina kaznio novčanom kaznom od sedam tisuća kuna, koju je platio na licu mjesta.

Ptice su mu uz potvrdu oduzete. Policija u dogovoru s Općinskim državnim odvjetništvom u Novoj Gradiški protiv 41-godišnjeg stranca podnosi kaznenu prijavu za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, a u toku današnjeg dana protiv njega će se provesti kazneni postupak.