strateško partnerstvo

Xi vijetnamskom predsjedniku: Ne smijemo zaboraviti korijene našeg prijateljstva

20.10.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Kineski čelnik Xi Jinping rekao je u petak vijetnamskom predsjedniku Vo Van Thuongu da njihove dvije zemlje ne smiju zaboraviti "izvornu namjeru" svojeg tradicionalnog prijateljstva

Thuong, drugi po važnosti čovjek u Vijetnamu nakon glavnog tajnika Komunističke partije Nguyen Phu Tronga, razgovarao je s Xijem nakon sudjelovanja na forumu Pojas i put u Pekingu.

Kina i Sjedinjene Države bore se za utjecaj među državama jugoistočne Azije, uključujući Vijetnam, koji je u rujnu podigao svoje veze s Washingtonom na sveobuhvatno strateško partnerstvo, stavljajući svojeg nekadašnjeg neprijatelja u rang s Pekingom i Moskvom.

Kina ima tradicionalno jake veze s Vijetnamom od uspostave diplomatskih odnosa 1950., unatoč kratkom ratu 1979. Peking je podržavao borbu Hanoija protiv bivšeg kolonijalnog vladara Francuske, a kasnije i protiv Sajgona i Sjedinjenih Država tijekom Vijetnamskog rata.

"Suočene s međunarodnom situacijom koja se neprestano mijenja i teškim domaćim razvojnim zadaćama, dvije zemlje ne smiju zaboraviti izvornu namjeru svojeg tradicionalnog prijateljstva", rekao je Xi vijetnamskom predsjedniku koji boravi u posjetu Pekingu.

Početkom listopada, mediji su izvijestili da se vijetnamski i kineski dužnosnici pripremaju za mogući Xijev put u Hanoi krajem listopada ili početkom studenog, pozivajući se na osobe upoznate s planovima.

"Dvije strane trebale bi se pridržavati načela zajedničkih konzultacija", rekao je Xi Thuongu, dodajući da bi Kina i Vijetnam trebali iskoristiti svoju zemljopisnu blizinu i industrijsku komplementarnost.

Kineski državni mediji nisu spominjali ikakav posjet Xija u priopćenju o njihovom sastanku.

U srijedu su vijetnamski državni mediji izvijestili da je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio poziv Thuonga da "uskoro" posjeti Vijetnam, kada su se njih dvojica susrela na marginama Foruma Pojas i put.

U rujnu je američki predsjednik Joe Biden posjetio Hanoi.