NJEMAČKI PREDSJEDNIK U TURSKOJ

Wulffov posjet opterećen valom antiturskih izjava

19.10.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Christian Wulff započeo je petodnevni posjet Turskoj, i to u trenutku kada su odnosi dvije države pomalo zategnuti. Sve to zahvaljujući neumjerenim i populističkim izjavama čelnika njemačkih konzervativaca, bavarskog premijera Horsta Seehofera i kancelarke Angele Merkel, koji su se zadnjih dana bavili proglašavanjem smrti multikulturalnog društva i širenjem antiturskog raspoloženja u društvu

Za razliku od njih, Wulff je u velikom govoru na dvadesetogodišnjicu ujedinjenja Njemačke pozvao na suživot te istaknuo da je i islam danas dio Njemačke.

U istom stilu nastavio je i sada, izjavivši da se protivi paušalnim ocjenama koje se odnose na cijele etničke skupine, s obzirom na to da je Seehofer prozvao Turke i Arape kao nepoželjne useljenike, koji se odbijaju integrirati. Wulff je istaknuo da je dužnost države ponuditi useljenicima razne načine integracije u društvo, ali i da oni trebaju pokazati interes, i naučiti njemački jezik.

Wulffa su kritizirali njemački konzervativci zbog njegovog benevolentnog stava prema islamu, navodeći da je Njemačka država kršćanskih korijena.

No, naišao je na odobravanje turskog vodstva, pa će ga svečano ugostiti i predsjednik Turske Abdullah Gül, kao i premijer Recep Tayyip Erdogan. Razgovarat će se i o ulasku Turske u EU, za što se Wulff također zalaže. Posebna čast za njemačkog gosta bit će mogućnost da održi govor i pred turskim parlamentom, što se rijetko događa kada je riječ o stranim političarima.