po uzoru na kanadu

Washington poziva Amerikance da sponzoriraju novi program prihvata izbjeglica

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2023 07:10
  • Objavljeno 20.01.2023 u 07:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: JOHN MOORE / Getty images / Profimedia

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile novi program prihvata izbjeglica, pozivajući Amerikance da ga sponzoriraju kako bi se povećao broj prihvata u zemlji.

Prvi put će američki građani moći izravno sponzorirati prihvat izbjeglica u SAD-u mimo udruga i nevladinih organizacija.

"Welcome Corps je najveća inovacija u pogledu prihvata izbjeglica u protekla četiri desetljeća", istaknuo je u priopćenju državni tajnik Antony Blinken.

U prvoj godini cilj je privući oko 10.000 Amerikanaca koji bi primili oko 5.000 izbjeglica, rekao je.

Svaki Amerikanac, ili u prvo vrijeme skupine po pet građana, koji želi primiti izbjeglicu morat će proći temeljitu sigurnosnu kontrolu i pružiti dokaz o svojoj financijskoj sposobnosti.

Nikakvi financijski poticaji nisu predviđeni za ove sponzore koji će morati dokazati da imaju 2.275 dolara po izbjeglici za kupnju odjeće i druge potrebe u prva tri mjeseca njihova boravka u zemlji.

Predsjednik Joe Biden je ograničio na 125.000 broj izbjeglica koje SAD može primiti u jednoj fiskalnoj godini (koja se završava 30. rujna), što je značilo promjenu u odnosu na restrikcije koje je bio uveo bivši predsjednik Donald Trump.

No SAD je daleko od tog broja.

U prva tri mjeseca fiskalne godine 2023., tek 6.750 izbjeglica dobilo je dozvolu za ulazak u SAD, zemlju koju su izgradili useljenici, pokazuju podatci State Departmenta.

Ovaj pilot projekt otvoren za izbjeglice "iz cijelog svijeta" vodi se primjerom sličnih programa u Kanadi i dopunjuje one koji su privremeno bili osmišljeni za afganistanske, ukrajinske, venezuelske, nikaragvanske i kubanske izbjeglice, rekao je neimenovani visoki diplomat.

"Razlika je što će se ovaj program primjenjivati na izbjeglice iz svih zemalja svijeta, s ciljem njihova trajnog useljenja u SAD", dodao je dužnosnik.

Udruge za izbjeglice i nevladine organizacije pohvalile su inicijativu, pošto su godinama kritizirale iznimno nizak broj prihvata na godišnjoj razini koji pripisuju sporosti administrativnih procedura.

Broj izbjeglica i prognanika u svijetu neprestano raste i sredinom 2022. je premašio prag od 100 milijuna, navode Ujedinjeni narodi.

U svom obraćanju novinarima u četvrtak, visoka dužnosnica za migracije State Departmenta Julieta Valls Noyes, i sama dijete useljenika, priznala je da SAD kasni na tom polju.

No, rekla je, američke vlasti su već obavile 20.000 razgovora u inozemstvu i "očekujemo da će ti ljudi početi stizati idućih mjeseci".

Ujedno je istaknula da se "izbjeglice koji ulaze u SAD temeljito provjerava" te da Washington unatoč svemu nastoji nadoknaditi podbačaj u prihvatu.

Julieta Valls Noyes je bivša veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!