SPOLNA DISKRIMINACIJA

Wal-Mart dobio bitku protiv milijun radnica

21.06.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Vrhovni sud SAD-a presudio je u ponedjeljak u korist kompanije Wal-Mart u najvećoj tužbi za spolnu diskriminaciju u povijesti, ocijenivši da je slučaju zaposlenica koje su tražile više milijarda dolara odštete neodgovarajuće dan status skupne tužbe

Sud je poništio presudu prizivnog suda da se više od milijun zaposlenica tvrtke u SAD-u može priključiti parnici protiv Wal-Marta u kojoj zaposlenice tvrde da je tvrtka žene plaćala manje i rjeđe im davala unaprijeđenja.

Vrhovni sud se složio s Wal-Martom da skupna tužba krši savezne zakone za takve slučajeve.

Sud je prihvatio argument Wal-Marta da zaposlenice na različitim radnim mjestima u prodavaonicama s različitim nadređenim osobama nemaju dovoljno zajedničkog da bi se mogle obuhvatiti jednom skupnom tužbom.

Vrhovni sud je odlučivao samo o tome mogu li tužiteljice 10-godišnju parnicu nastaviti kao jedna skupina, a ne i o tvrdnjama o spolnoj diskriminaciji koja je bit spora.

Wal-Mart, najveći maloprodajni lanac u svijetu i najveći privatni poslodavac u SAD-u, optužbe je odbacio i ustvrdio da njegova poslovna politika zabranjuje diskriminaciju.

Presuda Vrhovnog suda u ovom slučaju može utjecati i na druge skupne tužbe, poput onih protiv duhanske industrije i tvrtke Costco Wholesale.

Slučaj je također bio i najvažniji proces za spolnu diskriminaciju na Vrhovnom sudu u više od deset godina. Sudac Antonin Scalia je rekao da treba postojati značajan dokaz da je Wal-Mart radio po općoj politici diskriminacije što je u tom slučaju 'potpuno izostalo'.

Nakon vijesti o presudi, vrijednost dionica Wal-Marta na newyorškoj burzi je porasla za gotovo jedan posto, na 53,28 dolara.