humanitarna akcija

Vukovarsko-srijemska županija pomaže Zagrebu

07.04.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska županija u utorak je posredstvom Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci i tvrtke Agro-klaster uputila u Zagreb 3,5 tone otkupljenih prehrambenih proizvoda, vrijednih oko 200.000 kuna, čime se uključila u humanitarnu akciju pomoći potresom pogođenim Zagrepčanima

'Odlučili smo se pomoći građanima Zagreba pogođenima potresom i u isto vrijeme pomoći našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da prodaju svoje proizvode u vrijeme kada prodaja zbog epidemije korona virusa ide otežano', istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Dodao je da je županija za otkup proizvoda od vukovarsko-srijemskih OPG-a osigurala ukupno 500.000 kuna.

Uputio je zahvalu djelatnicima županije koji su se podupirući akciju odrekli uskrsnice, Crvenom križu Vukovarsko-srijemske županije, gradskim društvima Crvenog križa i tvrtki Agro-klaster koji su poduprli humanitarnu akciju. Najavio je da će se otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-a nastaviti i dalje te istaknuo da su obiteljska gospodarstva i njihovo spašavanje sada prioritet no da će županija pomoći i velikim poljoprivrednim proizvođačima kao i gospodarstvu uopće.

Direktor tvrtke 'Agro-klaster' Zdenko Podolar ocijenio je da je ova akcija za jedan od ciljeva imala interventan otkup poljoprivrednih proizvoda čija prodaja sada ide otežano te da je riječ o suhomesnatim proizvodima, povrću, tjestenini i drugim namirnicama koje se tradicionalno konzumiraju za blagdan Uskrsa.

'Otkupljeni su proizvodi 20-tak vukovarsko-srijemskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a pozivamo i druge proizvođače s tržnim viškovima da se jave pa ćemo im u okviru našim mogućnosti i pomoći', rekao je Podolar.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić podsjetio je da su profesionalci i volonteri Crvenog križa više od tri tjedna u službi građana i rade na sprečavanu širenja koronavirusa te da je situacija dodatno otežana potresom u Zagrebu.

'Donacija će biti prevezena kamionom tvrtke Vinkoprom i u pratnji djelatnika Agro-klastera dostavljena u skladište Crvenog križa u zagrebačkom Sigetu odakle će je djelatnici Crvenog križa raspodijeliti među potresom pogođenim žiteljeima grada', rekao je Tomić.

Podsjetio je da su Zagreb i Zagrebačka županija prvi pritekli u pomoć kada je županjska Posavina 2014. godine bila pogođena poplavom.