NEDOVRŠEN POSAO

Vujanović: odnosi s Hrvatskom normalizirani

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 17:56
  • Objavljeno 25.10.2010 u 17:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je službeni Zagreb 'razumio i prihvatio' crnogorsku ispriku Hrvatskoj za agresiju i da su odnosi Crne Gore s Dubrovnikom normalizirani nakon isprike Mila Đukanovića, javili su u ponedjeljak crnogorski mediji

Zagreb je crnogorsku ispriku 'razumio i prihvatio na pravi način', a 'odnosi s Dubrovnikom, nakon isprike predsjednika vlade Mila Đukanovića, normalizirani su i u potpunosti otvoreni', prenio je podgorički dnevni list Dan izjavu crnogorskog predsjednika u nedjelju u Trebinju.

'Crna Gora se suočila sa prošlošću, priopćila svoj doživljaj prošlosti, uputila ispriku Hrvatskoj, koja ga je razumjela i prihvatila na pravi način i u punom sadržaju', rekao je Vujanović.

Vujanović je prema pisanju bosansko-hercegovačkih portala bio u nedjelju u Trebinju na proputovanju prema Dubrovniku i službenih susreta nije imao. Crnogorski predsjednik u Dubrovniku sudjeluje u radu regionalne konferencije o pomirenju.

Sadašnji predsjednik crnogorske vlade, a tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je krajem lipnja 2000. u Cavtatu žaljenje svim građanima Hrvatske, posebno onima iz Konavala i Dubrovnika, za svo stradanje i materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA.

'Želio bih ovu priliku iskoristiti da u svoje ime i u ime građana Crne Gore, posebno onih građana koji dijele moja moralna i šira politička uvjerenja, uputim jedno iskreno žaljenje svim građanima Republike Hrvatske, posebno građanima Konavala, Dubrovnika i Neretvanske županije za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio makar koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA tijekom tih tragičnih događaja (1991. godine)', izjavio je tada Đukanović.

Tu je izjavu tadašnji crnogorski predsjednik dao prigodom sastanka s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem u Cavtatu.

Crnogorski su rezervisti bili u sastavu postrojba bivše JNA koja je potkraj 1991. napala područje krajnjeg hrvatskog juga.

Cavtatski susret hrvatskog predsjednika i crnogorskog Đukanovića u četiri oka, te kasniji bilateralni na razini dvaju izaslanstava, bio je prvi susret dvije strane na najvišoj razini od raspada bivše Jugoslavije i agresije Jugoslavije na Hrvatsku. On je bio rezultat obostrane inicijative, rečeno je novinarima nakon razgovora na kojima su otvorena ali, kako je rekao predsjednik Mesić, i zatvorena mnoga pitanja. Predsjednici Mesić i Đukanović tada su ocijenili su taj svoj susret izuzetno važnim za stanje sigurnosti u cijelom susjedstvu.

Vujanović je u nedjelju u Trebinju također ocijenio da su i odnosi Crne Gore sa Srbijom normalizirani i u potpunosti otvoreni, te da Crna Gora ima odnose na visokoj razini i s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!