pesticidi u hrani

Vučković odgovorila Borzan: Ona ne priznaje hrvatske uspjehe u EU i radi protiv vitalnih interesa Hrvatske

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 08.06.2022 14:21
  • Objavljeno 08.06.2022 u 14:21
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) prozvala Vladu RH i Ministarstvo poljoprivrede lobiraju u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, oglasilo se prozvano ministarstvo koje je njene tvrdnje nazvalo 'netočnima, politikantskima i zlonamjernima'

Podsjetimo, Borzan je navela kako je još 16. ožujka Vlada RH supotpisala dopis, zajedno s još 11 zemalja, u kojem izražava neslaganje s ciljem da EU kroz strategiju 'Od polja do stola' prepolovi upotrebu kemijskih pesticida sredstava do 2030.

Dodala je kako se 12 zemalja protivi novom zakonu o održivoj upotrebi pesticida kojeg bi Europska komisija trebala predstaviti 22. lipnja.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da Borzan 'dezinformira javnost, ne priznaje hrvatske uspjehe na EU razini i djeluje protiv vitalnih interesa Hrvatske'.

'Hrvatska je, uz  Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Austriju, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, podržala komunikaciju Poljske u kojoj je iskazana zabrinutost po pitanju ostvarenja EU cilja koji se odnosi na smanjenje korištenja sredstva za zaštitu bilja na način da države članice smanje korištenje istog za 50 posto  na nacionalnoj razini, naglašavajući potrebu za uvažavanjem pojedinačnih razlika država članica.  Na samom sastanku AGRIFISH Vijeća u ožujku istu informaciju usmeno su podržali i svoje razumijevanje iskazali još Cipar, Portugal, Finska, Grčka, Irska i Nizozemska', navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. 

Dodaju kako  dokument ne osporava EU cilj iz strategije 'Od polja do stola', ali naglašavaju da se on mora postići uvažavanjem razlika u pogledu količine korištene aktivne tvari po hektaru poljoprivrednog zemljišta i već postignutih rezultata na razini država članica.

Napominju da se  ciljevi smanjenja korištenja pesticida ne bi trebali dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, kako ne bi ugrozili prehrambenu sigurnost Europske unije i povećali ovisnost o uvozu hrane.

'Ukoliko zastupnica Borzan smatra da jednaka pravila trebaju vrijediti i za Hrvatsku koja koristi upola manje pesticida po hektaru od europskog prosjeka ili ne razumije navedenu problematiku ili svjesno radi protiv interesa hrvatskih poljoprivrednika i hrvatske proizvodnje hrane', ističu ministarstavu.

Dodaju da okvirno stajalište Vlade Republike Hrvatske bilo raspravljeno u Saboru te su ga podržali saborski odbori za poljoprivredu, okoliš i europske poslove, s obzirom da Hrvatska koristi upola manje pesticida, od prosjeka Europske unije, te da je i Vijeće EU u svojim zaključcima iz listopada 2020. godine, u ime svih država članica Europske unije, navodi da u ostvarenju zajedničkih EU ciljeva treba voditi računa o već postignutom uspjehu te o različitim polazišnim točkama, okolnostima i uvjetima državama članica.

'Europski parlament je u svojoj rezoluciji o strategiji „Od polja do stola“ pozvao Komisiju da pojasni kako će osigurati da individualni doprinosi država članica ciljevima smanjenja korištenja pesticida budu utvrđeni na način da uvažavaju njihove različite startne pozicije, kao i raspoloživost alternativnih sredstava i njihov učinak na sektor, prihode poljoprivrednika i na prehrambenu sigurnost'', ističe se u priopćenju.

Napominju da su ovo sve pitanja na koja su države članice tražile dodatne odgovore te da smatraju opravdanim ukazivati na njih i tražiti obrazloženja prije preuzimanja dodatnih obveza kroz novi EU zakonski okvir.

Na kraju dodaju kako odbacuju tvrdnje da se Hrvatska protivi održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima, osobito s obzirom da je Hrvatska je po mnogim okolišnim pokazateljima iznad prosjeka Europske unije i primjer drugim državama članicama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!