KOVAČ PROTIV

Vučićev SNS ulazi u Pučku stranku; kako će glasati HDZ?

14.11.2016 u 19:37

Bionic
Reading

Srpska napredna stranka (SNS) koju vodi srpski premijer Aleksandar Vučić sutra će postati pridružena članica Europske pučke stranke (EPP), najjače europske nadnacionalne političke grupacije koja okuplja stranke desnog centra. HDZ će sutra prilikom glasanja o priključivanju SNS-a na Političkoj skupštini EPP-a - biti suzdržan

'HDZ je suzdržan po tom pitanju. To je odluka koja je na političkoj razini donesena još u svibnju, a sutra će biti samo formalizirana', rekao je danas u Bruxellesu ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier

Napomenuo je kako SNS sutra neće postati punopravni član EPP-a, nego tek pridruženi, s obzirom na to da je Srbija još uvijek samo država kandidatkinja za članstvo u EU.

Za razliku od Stiera, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač protivi se primanju Vučićeve stranke u Europsku pučku stranku.

'Sutra je predviđeno glasovanje o tom pitanju. Moje osobno mišljenje je da se zbog niza razloga u ovom trenutku ne bi smjelo podržati takvo rješenje. Bit ćemo u najmanju ruku suzdržani', rekao je Miro Kovač.

Kao jedan od razloga za takav stav navodi i činjenicu da Srbija s Bjelorusijom i Rusijom izvodi zajedničku vojnu vježbu dok Europska unija istovremeno provodi sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima.

Stier je danas u Bruxellesu podsjetio kako je za punopravno članstvo SNS-a u EPP-u potrebno to da i Srbija ispuni sve uvjete i postane članicom Europske unije.

'A na tom putu od SNS-a se očekuje da ispuni sve kriterije, dakle da Srbija u potpunosti surađuje s Haškim sudom, da poštuje prava svih, pa i hrvatske nacionalne manjine, da se rasvijetli sudbina nestalih…', napomenuo je ministar Davor Ivo Stier.

Od hrvatskih stranaka, osim HDZ-a, član Europske pučke stranke je i HSS, ali tu stranku sutra u Bruxellesu neće nitko zastupati. 'Nikoga nismo poslali na sastanak EPP-a zbog naših unutarstranačkih previranja. Sada se borimo za to da sačuvamo stranku', rekao nam je danas predsjednik HSS-a Krešo Beljak