DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Vučić: Želim se natjecati s Hrvatskom u gospodarstvu, ne u uvredama

10.09.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i natjecanje u gospodarskom napretku, a ne u sukobima, uvredama i ružnim riječima. Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u subotu je u Beogradu podržao i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom Europske unije i poručio da nijedna zemlja ne bi trebala ometati drugu u njezinom pridruživanju Uniji, izrazivši također uvjerenost da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odnose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti 'nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana'.

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država 'na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi'.

Navodeći kako 'Srbija dramatično smanjuje svoj deficit u odnosu na Hrvatsku', srbijanski premijer je rekao da bi i on 'možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta'.

'Srbija ima stabilne javne financije i najveći suficit u regiji ...To je pozitivno natjecanje koje hoćemo, a ne u uvredama i ružnim riječima, da ih u idućih 20 do 30 godina stignemo u ekonomiji. To je jedna pozitivna, natjecateljska atmosfera', poručio je Vučić.

Dodao je da su Hahnu, koji je sudjelovao i na sjednici srbijanske vlade, pojedini ministri iznosili 'različita stajališta', različita čak i od njegovog stajališta o odnosima dviju država.

Srbijanski je premijer zahvalio europskom povjereniku za proširenje i susjedsku politiku što 'za razliku od nekih drugih iz EU, ne bježi od teških tema i vrućih krumpira u rukama'.

Vučić je poručio da će se Srbija dalje ponašati odgovorno jer joj je strateški cilj članstvo u EU, ocijenivši dobrom odluku da ministri i vlada ne reagiraju i ne komentiraju istupe hrvatskih dužnosnika.

'Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose', rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU 'izvrši pritisak na Zagreb' i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da 'ne očekuje'.

'Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti', rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu

'Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije ....Moj zadatak nije da provociram, već suprotno', rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku.

Hahn: Sve pratimo 

Hahn je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, odgovarajući na pitanje hoće li EU reagirati na retoriku Zagreba i može li Hrvatska blokirati eurointegracije Srbije zbog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, odgovorio kako Bruxelles prati sve izjave i poruke, te pohvalio odluku Beograda da se suzdrži u reagiranju na izjave i poruke iz Zagreba.

'Svaka zemlja je bolje zaštićena i ima bolju perspektivu ako je u EU-u', poručio je europski povjerenik u Beogradu.

'Potrebno je vrijeme, ali mi smo odlučni ići ka konačnom cilju - pristupanju Srbije EU-u. Bilo je nekih sumnji poslije Brexita kakvo je raspoloženje, ali su svi europski lideri izrazili snažnu opredijeljenost kada je riječ o proširenju na zapadni Balkan i Srbija je na vrhu te liste. Budite uvjereni u odlučnost EU-a i našu podršku da se pridružite europskoj obitelji', rekao je Hahn.

Odgovarajući na pitanja o situaciji na Kosovu i učestalim incidentima kojima su izloženi Srbi, Hahn je rekao da su u Bruxellesu 'u potpunosti svjesni svih problema', te da vjeruje kako će 'multilateralna postavka poslužiti premošćivanju bilateralnih problema' Beograda i Prištine.

'Međutim, ne možemo mijenjati sve od danas do sutra - postoje povijest i iskustva, a to je izazov za političare koji imaju viziju - da se ide naprijed, ali da se ne izgubi iz vida interes naroda i građana. Na sreću, vaš premijer je državnik', ocijenio je Hahn, koji je nakon jutrošnjeg sastanka s Vučićem nazočio sjednici Vlade Srbije zajedno sa šefom misije EU-a u Beogradu Michaelom Davenportom