posjet kancelarki

Vučić u Berlinu: Srbija ima puno razumijevanje Njemačke

13.04.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zaključila je kako Srbija igra ključnu ulogu u rješavanju problema na zapadnom Balkanu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak nakon posjeta njemačkoj kancelarki kako Srbija ima puno razumijevanje i podršku Njemačke na njezinom putu ka Europskoj uniji

'Mi smo si uzeli za zadatak da pogotovo u prvoj polovini ove godine vodimo intenzivan dijalog glede zapadnog Balkana', rekla je Angela Merkel ukazujući na aktivnosti vezane uz bugarsko predsjedanje Europskom unijom.

Ona je uoči razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji po drugi put od početka godine posjećuje Berlin, istaknula važnost Srbije kao političkog i gospodarskog čimbenika u ovom dijelu Europe.

'Ako uzmemo u obzir Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, Srbija ovdje igra ključnu ulogu i zato je važno da održavamo prisne i intenzivne kontakte', rekla je Merkel.

'Angela Merkel je saslušala naše argumente i pokazala razumijevanje i poštovanje za Srbiju', rekao je Aleksandar Vučić nakon radnog ručka s njemačkom kancelarkom u Berlinu.

On je izjavio kako je s kancelarkom Merkel razgovarao o bilateralnim pitanjima, stanju u regiji, ali 'ponajviše o Kosovu'.

'Tom prilikom smo i Angela Merkel i ja došli do zaključka kako treba izbjegavati sve moguće provokacije koje bi mogle voditi zaoštravanju stanja na Kosovu', rekao je Vučić.

>> Vučić se pohvalio njemačkom investicijom u Srbiju u kojoj Hrvatska nije ni razmatrana

Vučić je naglasio kako je vjerovao da će glede implementacije tzv. Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti moguć direktan dogovor između Beograda i Prištine.

'Sada shvaćam da treba uzeti u obzir i interese Europske unije, Rusije, SAD-a i da o svemu mora biti obaviještena i Kina, što dodatno komplicira stvar', rekao je Vučić.

  • +8
Predsjednik Vučić obratio se javnosti u vezi Kosova i Metohije i populacijske politike Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je u više navrata istaknuo dobre gospodarske odnose s Njemačkom te naglasio kako su 'samo jučer' postavljana dva kamena temeljca za tvornice njemačkih kompanija u Srbiji, od čega je jedna Siemensova u Kragujevcu.

Prije samog susreta s Merkel Vučić se zahvalio njemačkoj kancelarki bez koje bi, kako je rekao, u 'regiji bilo još više sukoba'.

Vučić je najavio da će Srbija, unatoč najavljenom izostanku sa summita EU-zapadni Balkan, koji se u svibnju održava u Sofiji, i to zbog nazočnosti predstavnika Kosova, 'biti prisutna' na ovo događaju.